Τη «δρομολόγηση» των «απαραίτητων διαδικασιών για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, κλιμακώνοντας την επίθεση στον πολιτισμό.
Η απόφαση για κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ αποτελεί αρνητική εξέλιξη, αφού μπορεί να επρόκειτο για έναν ακόμη φορέα του αστικού κράτους που εφάρμοζε την κυρίαρχη πολιτική στο χώρο του βιβλίου, ωστόσο δεν έπαυε να αποτελεί ένα εργαλείο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να παίξει – και στο παρελθόν έπαιξε στο πλαίσιο του εφικτού – ρόλο στην προώθηση του βιβλίου στην κοινωνία.
Ο υπουργός δήλωσε ότι «η κρατική πολιτική για το βιβλίο θα ασκείται από τη σχετική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου». Οσον αφορά στους εργαζόμενους «θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη την προστασία τους», και ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση» του προγράμματος «Φιλαναγνωσία».
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ένα μήνα μετά την υπόθεση με το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» (δηλαδή την επιλογή βιβλίων για τις σχολικές βιβλιοθήκες) που διατυπώθηκαν κατηγορίες για μεροληπτική μεταχείριση συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου. Ο υπουργός ζήτησε την παραίτηση της διευθύντριας και όλου του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, οι οποίοι παραιτήθηκαν και ζήτησαν από τον υπουργό «εξηγήσεις».
Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα, όπου με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων ο λαός, σύμφωνα με όλες τις έρευνες των τελευταίων δέκα ετών, έχει από τις χειρότερες σχέσεις με το βιβλίο και την ανάγνωση, ενώ η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του εκδοτικού κεφαλαίου και στην Ελλάδα με μεγάλα εκδοτικά μονοπώλια, είναι από τις πλέον επιταχυνόμενες, με τους μικρούς και παραδοσιακούς εκδότες να ασφυκτιούν και να εξαφανίζονται. Είναι προφανές ότι αυτή την πολιτική θα ακολουθηθεί και από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου που θα αναλάβει τη λεγόμενη «κρατική πολιτική για το βιβλίο», που τώρα και χωρίς Κέντρο Βιβλίου, θα μπορεί να επιβάλει πιο άμεσα την κυρίαρχη πολιτική.
Και από αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται η επικαιρότητα της συνολικής πρότασης του ΚΚΕ για τον πολιτισμό, με τη μορφή δημόσιων κοινωνικοποιημένων φορέων, με συλλογικές μορφές διοίκησης και χάραξης πολιτικής, στις οποίες θα εκπροσωπούνται με αποφασιστικό ρόλο οι συλλογικοί φορείς των δημιουργών. Αυτή η πρόταση με το λαό να έχει τα κλειδιά της οικονομίας και του σχεδιασμού στα χέρια του, μπορεί να προάγει και το βιβλίο, με τρόπο χρήσιμο για τα λαϊκά στρώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Πηγή: rizospastis.gr