Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει μπει ακόμα για τα καλά, μια καλή φασολάδα όμως είναι πάντα ευπρόσδεκτη – ειδικά στην ποντιακή εκδοχή της, όπου εκτός από τα συνηθισμένα (καρότο και σέλινο), προσθέτουμε και λάχανο!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. φασόλια μέτρια |
¾ φλ. λάδι |
2 πράσινες πιπεριές |
2 κόκκινες πιπεριές |
1 κρεμμύδι μέτριο |
λίγα κλαράκια σέλινο και ένα κομμάτι σελινόριζας |
½ κιλό λάχανο |
2 καρότα μεγάλα |
1 φλ. ντοματοχυμό |
αλάτι |
πιπέρι |
δυόσμο |
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά) |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε με 2 λίτρα νερό. Τους δίνουμε δύο βράσεις και τα σουρώνουμε.
- Προσθέτουμε 4-5 λίτρα νερό ζεστό και το μισό λάδι και τα αφήνουμε να βράζουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι κομμένο φέτες, τις πιπεριές κομμένες κομματάκια, τα καρότα κομμένα κομματάκια, τη σελινόριζα και τα κλαδάκια του σέλινου.
- Τα γυρίζουμε αρκετές φορές στη φωτιά, προσθέτουμε το λάχανο κομμένο λωρίδες1,5 εκ., το γυρίζουμε κι αυτό αρκετά να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, λίγο μπούκοβο και ¾ του φλιτζανιού νερό.
- Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετά και τα προσθέτουμε στα φασόλια που έχουν βράσει και αυτά αρκετά.
- Συνεχίζουμε τη βράση έως ότου φασόλια και λάχανο είναι εντελώς βρασμένα και είναι έτοιμο το φαγητό μας.
Σερβίρουμε με τουρσιά, ελιές και παστά ψάρια.