Στην Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου προσπαθεί να διεισδύσει η Τουρκία μέσω του τομέα της υγείας.
Το μακρύ χέρι της Τουρκίας επιχειρεί «απόβαση» στην Ελλάδα μέσω του τομέα της υγείας. Η περιοδεία που συντόνισαν οι παράνομοι μουφτήδες σε μειονοτικές περιοχές και οι διαφημίσεις (για δικό τους νοσοκομείο) στο ραδιόφωνο
Εκτός από την παρατηρούμενη από καιρό προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στην οικονομία της χώρας, εκμεταλλευόμενη τη δεινή θέση της λόγω της οικονομικής κρίσεως που αντιμετωπίζει, υπάρχουν πτυχές αυτής της πολιτικής που… έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ευαίσθητης φύσεώς τους.
Μία από αυτές είναι η στοχευμένη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προσπάθεια διεισδύσεως της Τουρκίας στον τομέα της υγείας, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι, όλως συμπτωματικώς, εκδηλώνεται και αυτή στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου. Για κάθε άλλη χώρα και ίσως και σε άλλους καιρούς, θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει την κατάσταση αυτή ως σύμπτωση και απλώς ως μία εκμετάλλευση των επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρονται από το περιβάλλον της αδράνειας του ελληνικού κεφαλαίου.
Ο Ερντογάν
Η διαφορά με την Τουρκία είναι ότι η νέα επιχειρηματική τάξη της χώρας, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το καθεστώς Ερντογάν που την ανέδειξε και έχει τεκμηριωθεί από πλήθος δημοσιευμάτων ότι είναι κατευθυνόμενη, διεισδύει σε ξένες χώρες με την υποστήριξη και καθοδήγηση της τουρκικής κυβερνήσεως. Η πολιτική αυτή άλλωστε είναι συνεπής με το «δόγμα» Νταβούτογλου, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία πρέπει να εκμεταλλεύεται την οικονομική της ισχύ στο πλαίσιο της συνεργασία της με άλλες χώρες.
Εν προκειμένω, στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στον λεγόμενο ιατρικό τουρισμό ή τουρισμό υγείας η Τουρκία εμφανίζει κατακόρυφη ανάπτυξη. Μία απλή διαδικτυακή περιήγηση στον τομέα αυτό (όπου υπάρχει μια πλούσια, άριστα οργανωμένη και καλαίσθητη παρουσία) δείχνει ότι, εκτός των κρατικών νοσοκομείων, ο τομέας της υγείας είναι οργανωμένος σε μεγάλους και εύρωστους επιχειρηματικούς ομίλους, υποστηρίζεται ενεργώς από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας και χρηματοδοτείται αφειδώς από ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι ο ιατρικός τουρισμός της Τουρκίας προωθείται ενεργώς από το κρατικό Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων DEIK (Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu) της Τουρκίας, με γνωστή δράση στον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Μία ένδειξη της εμφάσεως που δίνεται στον τομέα του ιατρικού τουρισμού αποτελεί η δήλωση του προέδρου της ενώσεως επιχειρηματιών του ιατρικού τομέα (TUMSIAD) Χασάν Σερτ, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία επενδύει τα επόμενα χρόνια περί τα 10 δισ. δολάρια στον τομέα αυτό, με στόχο να έχει ετήσια έσοδα 20 δισ. δολάρια (!) το 2023. Τον ίδιο στόχο, εισόδημα 20 δισ. δολαρίων ετησίως από ιατρικές υπηρεσίες σε ξένους επισκέπτες για τα προσεχή χρόνια, επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν.
Στις δεδηλωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να καταταχθεί μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ξένους συγκαταλέγεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών Υγείας, θεσμός που ήδη λειτουργεί στο Ντουμπάι και το Ιράν και σχεδιάζεται από τη Σ. Αραβία το Ομάν, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα κ.λπ. Η δημιουργία ειδικών ζωνών υγείας, με νοσοκομεία θεραπευτικά κέντρα ιαματικές πηγές, κέντρα αποκαταστάσεις υγείας κ.λπ. εξετάζεται ήδη εντατικώς από τη Διεύθυνση Τουρισμού Υγείας του τουρκικού υπουργείου Υγείας που επιδιώκει να προσελκύσει και ξένους επενδυτές (σ.σ: Εδώ, η δική μας Όλγα έχει αντιληφθεί τις τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας ιατρικού τουρισμού και τη μεγάλη υστέρηση που υπάρχει στην Ελλάδα στον τομέα αυτό;).
Όπως ήταν φυσικό, η «εισβολή» των μεγάλων ομίλων παροχής ιατρικών υπηρεσιών της Τουρκίας ξεκίνησε από τη Θράκη από τα μέσα προς το τέλος του 2011, με την επίσκεψη πολυμελών αντιπροσωπιών δύο μεγάλων τουρκικών νοσοκομειακών ομίλων, με την πλήρη υποστήριξη (και πάλι) του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και τις απαραίτητες πάντα συνεννοήσεις με τους δύο παράνομους μουφτήδες, τον Ιμπραήμ Σερήφ της Κομοτηνής και τον γνωστό εξτρεμιστή Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης.
Οι πράκτορες
Η επίσκεψη, εκτός από τους παραπάνω πράκτορες τουρκικών συμφερόντων, περιλάμβανε ολόκληρο το φάσμα του τουρκικού παρακρατικού μηχανισμού της Θράκης, όπως η ΠΕΚΕΜ (Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας), η παράνομη τέως Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, η αντίστοιχη και παρανόμως λειτουργούσα ΤΕΞ (Τουρκική Ένωση Ξάνθης), το νεκροαναστηθέν Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας του θανόντος εξτρεμιστή Αχμέτ Σαδίκ, καθώς και το σύνολο των μουσουλμάνων ιατρών της Θράκης.
Σκοπός και των δύο ομίλων, η παροχή ιατρικής περιθάλψεως, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, των μουσουλμάνων της Θράκης (και μάλιστα με ειδική έκπτωση), δημιουργώντας έτσι μία ακόμη σχέση εξαρτήσεώς τους με την Τουρκία και δη στον ζωτικό τομέα της υγείας.
Σε μία δεύτερη φάση, εκτιμάται ότι σχεδιάζεται η επέκταση και στους Έλληνες κατοίκους της Θράκης, η οποία θα διευκολύνεται από τη συνεχή υποβάθμιση του ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι το ένα από τα εν λόγω τουρκικά νοσοκομεία άρχισε ήδη να διαφημίζεται από τοπικό μειονοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θράκης.
(Κυριακάτικη Δημοκρατία 5/01/2013 – Μάνος Ηλιάδης)
Πηγή: staratalogia