Η ιατρική εξελίσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται διαρκώς καινούργια ιατρικά επιτεύγματα. Παραθέτουμε τα 10 σημαντικότερα του 2012.
Ιοί κατά της ακμής
Σχετικά με την ακμή, οι ερευνητές κατάφεραν να στείλουν ένα σχετικά ανενεργό ιό να πολεμήσει βακτήρια που είναι υπεύθυνα για ψεγάδια του δέρματος. Αυτοί οι ιοί ήδη ενσωματώνονται σε πόρους βαθιά στο δέρμα και έχουν φυσική ικανότητα να μολύνουν βακτηριακά κύτταρα, καθιστώντας τα εργοστάσια παραγωγής ιών πριν προκαλέσουν την αυτοκαταστροφή βακτηρίων. Αποτελεί ζήτημα ενίσχυσης του αριθμού τους, που οι ερευνητές δηλώνουν ότι μπορεί να γίνει με τοπική αλοιφή που θα είναι γεμάτη με τους ιούς. ‘Η θα μπορούσε απλά να περιέχει η αλοιφή τον παράγοντα που εξολοθρεύει τα βακτήρια που παράγουν οι ιοί. Αυτό θα σημάνει καθαρό δέρμα για τους εφήβους.
Ωάρια ποντικών που αναπτύχθηκαν από ερευνητές
Τα βλαστικά κύτταρα κατέστησαν εφικτό αυτό που έμοιαζε αδύνατο βιολογικό κατόρθωμα: Αντιμετώπιση διαβήτη, βοήθεια παράλυτων ασθενών να περπατήσουν και επισκευή καρδιακού ιστού που υπέστη βλάβη από καρδιακή προσβολή. Αλλά ακόμα και για τα βλαστικά κύτταρα η αναγέννηση των πιο σημαντικών στοιχείων της ζωής-ωάριο και σπέρμα- από την αρχή φάνηκε πρόκληση. ‘Η ίσως όχι. Ερευνητές από την Ιαπωνία χρησιμοποίησαν 2 είδη βλαστικών κυττάρων από ποντικούς-που ελήφθησαν από έμβρυα ημερών και αυτών που επαναπρογραμματίστηκαν από ενήλικα δερματικά κύτταρα ποντικού-και παρήγαγαν κύτταρα ωάριου που στη συνέχεια γονιμοποίησαν με επιτυχία για να δημιουργήσουν το πρώτο ποντίκι που γεννήθηκε από ωάρια προερχόμενα από βλαστικά κύτταρα. Η καινοτομία μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε νέες αγωγές κατά της υπογονιμότητας.
Αποκρυπτογράφηση παιδικών όγκων
Τα ποσοστά επιβίωσης στον παιδικό καρκίνο έχουν βελτιωθεί στο εκπληκτικό 80-90% τα πρόσφατα χρόνια και μεγάλο μέρος της ανόδου οφείλεται σε έγκαιρο εντοπισμό όγκων και αγωγή με παρεμβάσεις όπως εγχείρηση, χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες. Οι γιατροί ελπίζουν ότι το Pediatric Cancer Genome Project, προσπάθεια 3 ετών για την αποκωδικοποίηση σημαντικών παιδικών καρκίνων θα αποτελέσει πλούσια πηγή νέων στόχων για θεραπεία. Η κατανόηση των γενετικών αιτίων μπορεί να αποκαλύψει κοινές οδούς σε διαφορετικά είδη καρκίνου, επιτρέποντας στους γιατρούς να δανειστούν αγωγές αποτελεσματικές έναντι ενός όγκου για την αντιμετώπιση άλλου, για παράδειγμα, ή να δημιουργήσουν εντελώς νέα φάρμακα για την πρόληψη κυττάρων που δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά. Αποτελεί το μέλλον της αγωγής για τον καρκίνο που μπορεί να ωθήσει υψηλότερα τα ποσοστά επιβίωσης.
Επιτάχυνση της διάγνωση των νεογνών με βάση το DNA
50 ώρες. Τόσο χρόνο χρειάζεται η αποκωδικοποίηση και μετάφραση του γονιδιώματος ενός νεογνού-εργασία που συνήθως χρειαζόταν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Αυτές οι 2 ημέρες μπορούν να σημάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για ένα σοβαρά άρρωστο νεογνό. Η πιο γρήγορη ανάλυση γονιδιώματος είναι πιθανή χάρις σε εξελίξεις στην τεχνολογία αποκωδικοποίησης, καθώς και σε καινοτόμο λειτουργικό που συνδέει τα 3.500 γνωστά γενετικά ελαττώματα με τις παιδικές τους νόσους, επιτρέποντας στους γιατρούς να αποφασίσουν γρήγορα για τη σωστή αγωγή που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός νεογνού. Περίπου το 30% των νεογνών που εισάγονται σε ΜΕΘ κάθε χρόνο έχουν κληρονομική γενετική νόσο και η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος μπορεί να γίνει σημαντικό μέρος βελτίωσης της φροντίδας στα επόμενα χρόνια.
Κατανοώντας τον καρκίνο του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολύπλοκη νόσος που προκαλείται από μυριάδες γενετικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής. Ωστόσο στην τελευταία ανάλυση του DNA όγκων του μαστού, ερευνητές αναθάρρησαν από το γεγονός ότι η νόσος μπορεί να είναι ελαφρώς πιο απλή από ότι νόμιζαν. Το Cancer Genome Atlas, σχέδιο που αποκωδικοποιεί το γονιδίωμα δεκάδων καρκίνων, ανακάλυψε περισσότερες από 30.000 μεταλλάξεις σε 510 δείγματα όγκων μαστού αλλά αυτές κατηγοριοποιήθηκαν σε 4 κύριους υπότυπους. Ένας έδειξε στενούς δεσμούς με τον καρκίνο ωοθηκών, ανοίγοντας τη δυνατότητα αγωγές για αυτό το είδος να βοηθούν επίσης ασθενείς με καρκίνο μαστού, ενώ άλλος εξηγεί γιατί ορισμένες γυναίκες έχουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες, με όγκους με υποδοχείς HER-2, που εκτιμάται ότι ανταποκρίνονται καλύτερα σε φάρμακα όπως το Herceptin. Η γνώση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αλλαγές στον τρόπο που οι γιατροί αντιμετωπίζουν τον καρκίνο μαστού και στη διαφορά μεταξύ επιβίωσης ή θανάτου από τη νόσο.
Ελπίδα για αναστροφή του αυτισμού
Όσον αφορά ενθαρρυντικά νέα για γονείς παιδιών με αυτισμό, ερευνητές δηλώνουν ότι έγκαιρη συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να γίνει φυσιολογική, εγκεφαλική εικόνα που είναι υπεύθυνη για την εικόνα της πάθησης.
Παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό, που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα που αφορά εντατική κοινωνική και γλωσσική ενασχόληση με παιδιά, έδειξαν αλλαγές στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ανθρώπινα πρόσωπα και αντικείμενα. Παιδιά με αυτισμό, γενικά δείχνουν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν κοιτούν εικόνες ακινήτου αντικειμένου, όπως ένα παιχνίδι, παρά όταν κοιτούν φωτογραφία του προσώπου μιας γυναίκας.
Ωστόσο μετά από 2 χρόνια θεραπείας ESDM, τα παιδιά με αυτισμό έδειξαν την ανάποδη ανταπόκριση και η εικόνα πλησίασε στο να μιμείται αυτή που φάνηκε στα παιδιά που μεγάλωναν φυσιολογικά. Είναι ελπιδοφόρο σημάδι ότι είναι πιθανό να σταματήσουν μερικές από τις αλλαγές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον αυτισμό και πιθανόν ακόμα και να αναστραφούν. Ωστόσο, το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος αφορά πρώιμη και εντατική παρέμβαση, με κατάλληλα εκπαιδευμένους συμβούλους, που ασχολούνται ενεργά σε θεραπεία με τα παιδιά αρκετές ώρες την εβδομάδα.
Όργανα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο
Χάρις στα βλαστοκύτταρα, ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη για νέα τραχεία μπορούν να αναπτύξουν τη δικιά τους. Ερευνητές στο Karolinska Institute, ανέπτυξαν τη δεύτερη τραχεία που αναπτύχθηκε από άνθρωπο, που συνδέει τη μύτη και το στόμα με τους πνεύμονες, χρησιμοποιώντας συνθετικές μικροίνες και βλαστικά κύτταρα που απομακρύνθηκαν από το μυελό των οστών ασθενούς του οποίου η τραχεία καταστράφηκε από καρκίνο. Στο πρώτο περιστατικό, τραχεία δότη αποτέλεσε το σκαρίφημα για τα βλαστικά κύτταρα μιας Ισπανίδας. Στη νέα εξέλιξη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βιοενεργή μήτρα για να σπείρουν τα κύτταρα. Τέτοιες τεχνικές αναπαριστούν το μέλλον της αναγεννητικής ιατρικής, στην οποία βλαστικά κύτταρα όλων των ειδών περιλαμβανόμενων όσων αναπτύχθηκαν από τα δερματικά κύτταρα των ασθενών μπορούν να χρησιμεύσουν ως η βάση για τη δημιουργία οποιουδήποτε τύπου κυττάρου ή ιστού που χρειάζεται να αντικατασταθεί ή επισκευαστεί.
Φάρμακο που εμποδίζει τη λοίμωξη από τον HIV
Ήδη είναι ισχυρό όπλο κατά του ιού HIV, αλλά το Truvada, συνδυασμός 2 αντιρετροικών φαρμάκων είναι τώρα η πρώτη φαρμακευτική οδός για την πρόληψη της λοίμωξης μεταξύ των υγιών. Καθώς δοκιμές έδειξαν ότι άνθρωποι που δεν είχαν μολυνθεί, με τη χρήση του φαρμάκου μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον HIV, ο FDA επέκτεινε την έγκριση ώστε να περιλαμβάνει υγιείς ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. ‘Έρευνες έδειξαν ότι υψηλού κινδύνου ομοφυλόφιλοι άντρες και σύντροφοι θετικών στον ιό ανθρώπων μείωναν τις πιθανότητες να γίνουν θετικοί κατά 42 έως 75%.
Χρησιμότητα μικροβίων
Τα μικρόβια, περιλαμβανομένων των βακτηρίων που ζουν μέσα, πάνω και γύρω μας, ξεπερνούν τα κύτταρα 10 προς 1. Ερευνητές μόλις τελείωσαν την πρώτη φάση του Human Microbiome Project, της πιο ολοκληρωτικής μέχρι σήμερα καταγραφής σχετικά με το ποιοι είναι οι μικροσκοπικοί κάτοικοι και τι κάνουν.
Οι περισσότεροι είναι φίλοι μας, εργάζονται σκληρά για την πέψη της τροφής και για να αναπτύσσουμε ισχυρό ανοσοποιητικό. Ωστόσο, όσο μαθαίνουν περισσότερα για τα μικρόβια που ζουν μέσα μας, επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο σε χρόνιες νόσους, όπως φλεγμονή και παχυσαρκία. Εκτός από το να είναι ανεπιθύμητοι εισβολείς, τα μικρόβια μπορεί τελικά να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
Όχι πια σκουπίδια
Έχοντας αγνοηθεί ως άχρηστο γενετικό σκουπίδι, η πλειοψηφία του 98% του ανθρώπινου γονιδιώματος που δεν αποκωδικοποιεί τα γονίδια, τελικά απέκτησε σκοπό.
Όπως φαίνεται, τα κομμάτια του DNA που προηγουμένως δεν είχαν σημασία είναι ο αληθινός ιθύνων νους ή μεταβολικές αλλαγές που ρυθμίζουν πώς και πότε τα γονίδια λειτουργούν.
Χωρίς αυτά, σημειώνουν επιστήμονες, τα γονίδια θα είναι σαν ακατάστατες λέξεις χωρίς νόημα. Επιστήμονες ήδη εκμεταλλεύονται τη νέα πηγή βιολογικών πληροφοριών και ακλουθούν νέους τρόπους ελέγχου και πιθανόν θεραπείας νόσων.
Πηγή: iatronet.gr