- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά διαλυμένη στο νερό. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά και το αλάτι.
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5-6΄, ώσπου να πάρουμε μια μαλακή ομοιογενή ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακιά, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Κατόπιν σκεπάζουμε τη ζύμη καλά με μια κουβέρτα και την αφήνουμε για 45΄ σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Παίρνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι, να γίνει στρογγυλό, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και το στρώνουμε μέσα.
- Απλώνουμε τη μυζήθρα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, βάζουμε το νόμισμα όπου θέλουμε, αφού το τυλίξουμε με χρυσόχαρτο.
- Σκεπάζουμε τη βασιλόπιτα με βαμβακερή πετσέτα και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν αλείφουμε την επιφάνειά της με τον κρόκο αυγού, και την ψήνουμε στους 180° για 50΄.
⇔
► Στον Πόντο αντί για μαγιά χρησιμοποιούσαν προζύμι. Αυτό το παρασκεύαζαν από ζυμάρι το οποίο κρατούσαν από την τελευταία φορά που είχαν ζυμώσει (σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό διέλυαν ένα ποτήρι γεμάτο ζυμάρι). Ακόμη, πολλές φορές έβαζαν στη βασιλόπιτα ένα καρότο και ένα γρόσι.