Χορηγήσεις συνολικού ύψους 1,14 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους θα έχουν με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στο 2013 μέσω των άμεσων πιστωτικών γραμμών, αλλά και της λειτουργίας του Ταμείου εγγυήσεων που χρησιμοποιεί κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με την “Ναυτεμπορική”, σε πρώτη φάση με τις πιστωτικές γραμμές που αναμένεται να υπογράψει η ΕΤΕπ με ελληνικές εμπορικές τράπεζες μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν διαθέσιμες χορηγήσεις συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ.
Με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει από τον περασμένο Ιούλιο με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΤΕπ θα έχει ήδη ανοιχτές πιστωτικές γραμμές για δάνεια ύψους 440 εκατ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες (250 εκατ. ευρώ για Εθνική, 50 εκατ. ευρώ Παγκρήτια και 140 εκατ. ευρώ για Alpha).
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με άλλες δύο τράπεζες για νέες πιστωτικές γραμμές 75 εκατ. ευρώ στην κάθε μία, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους. Σ
υνεπώς το συνολικό ύψος που θα έχει διαθέσει η ΕΤΕπ σε πιστωτικές γραμμές μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου από τα 440 εκατ. ευρώ φτάνουν στα 590 εκατ.
Το νέο Ταμείο εγγυοδοσίας
Από την περασμένη εβδομάδα και με τη λειτουργία του από καιρού αναμενόμενου Ταμείου εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο θα χορηγήσει (μέσω της μόχλευσης κεφαλαίων από την ΕΤΕπ ) δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για κεφαλαίο κίνησης και επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι πιστωτικές γραμμές ενισχύονται.
Νέο όπλο αξίας 456 εκατ.
Το οπλοστάσιο του υπουργείου Ανάπτυξης απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά συμπληρώνεται και από το νέο πρόγραμμα ενισχύσεων συνολικού ύψους 456 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί επίσημα στις 14 Ιανουαρίου μέσα από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα.
Μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί το σύστημα διαχείρισης της προκήρυξης.
Φορέας διαχείρισης του προγράμματος που θα πρέπει να τρέξει άμεσα θα είναι ο ενδιάμεσος φορέας του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα”, ο οποίος επιλέχθηκε με βάση διαγωνιστική διαδικασία.
Το πρόγραμμα θα διαχειριστεί η ειδική υπηρεσία διαχείρισης του προγράμματος ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάστηκαν οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις που θα γίνονταν ώστε να αναλάβουν, ως φορείς διαχείρισης, οι εμπορικές τράπεζες.
Οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν επίσης ουσιαστικό ρόλο στον προσδιορισμό των κλάδων που θα είναι επιλέξιμοι προς ενίσχυση, καθώς και στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων σε δεύτερο βαθμό και στην παρακολούθηση της υλοποίησής τους.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, μετά την προκήρυξη θα δοθεί προθεσμία δύο μηνών (ώς τα μέσα Μαρτίου) για την προετοιμασία και υποβολή των προτάσεων από τους επενδυτές, ενώ δύο μήνες θα διαρκέσει και η αξιολόγησή τους.
Πηγή: news247.gr