Στο Βέλγιο προτείνονται πλέον νομοθετικές αλλαγές οι οποίες θα καταστήσουν νόμιμη την ευθανασία σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτζχάιμερ, αλλά το πλέον σοκαριστικό… ακόμη και σε ανήλικους ασθενείς κάτω των 18 ετών.
Παρερμηνεία της ικανοποίησης των δικαιωμάτων των ασθενών; Ή ακόμη μία στοχευμένη προσπάθεια «επέκτασης» και «ελαστικοποίησης» της ευθανασίας;
Οι προτεινόμενες αλλαγές στην εν λόγω νομοθεσία κατατέθηκαν την Τρίτη στο Βελγικό Κοινοβούλιο από το κόμμα των Σοσιαλιστών και συγκεντρώνουν μεγάλη πιθανότητα να εγκριθούν και από τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής της χώρας..
“Το σκεπτικό πίσω από την τροποποίηση της νομοθεσίας βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των πλέον δύσκολων και δραματικών περιστατικών για τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση’’, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος των σοσιαλιστών Thierry Giet. Το προσχέδιο του νόμου καλεί στην επέκταση της νομιμοποίησης της ευθανασίας σε ανήλικους εάν έχουν την ικανότητα ορθής κρίσης ή πάσχουν από ανίατη νόσο ή υποφέρουν από πάθηση και πόνους που δεν μπορούν να ανακουφιστούν»
Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία το 2002. Αποτελεί τη δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Ολλανδία όπου πραγματοποιήθηκε αυτή η νομική κίνηση, αν και έως σήμερα η εν λόγω νομοθεσία ίσχυε μόνο για άτομα άνω των 18 ετών..
Με ποιό τρόπο και με ποιό σκεπτικό ορίζεται η έννοια της ορθής κρίσης των ανήλικων ασθενών, και υπό ποία λογική αφαιρείται το δικαίωμα των γονέων να συναινέσουν σε μία τόσο δύσκολη και κρίσιμη απόφαση;
Το νέο δικαίωμα στην υγεία τείνει να μετατραπεί στην ατομική απόφαση συνέχισης ή μη της ζωής και οι γιατροί οι νέοι «εκτελεστές των ατομικών επιθυμιών των ασθενών με ολοένα και πιο χαλαρούς νομοθετικούς περιορισμούς και όρια».
Πηγή: pentapostagma.gr