Ο Λάκης Λαζόπουλος ταξιδεύει τους τηλεθεατές στον κόσμο της Μελίνας, από τα παιδικά της χρόνια στην Αθήνα της δεκαετίας του ’20, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της, στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς.Απόψε στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης».
Η Μελίνα Μερκούρη, η γυναίκα που με την αντισυμβατική ζωή της έγινε το σύμβολο της γυναικείας ελευθερίας. Η ηθοποιός που με την εντυπωσιακή παρουσία της άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στο ελληνικό θέατρο και στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Η πολιτικός που με τους αγώνες και τις πρωτοποριακές της ιδέες, πρωταγωνίστησε στην νεότερη ελληνική ιστορία.
Ο Λάκης Λαζόπουλος, με τη μαγευτική του αφήγηση, ταξιδεύει τους τηλεθεατές στον κόσμο της Μελίνας, από τα παιδικά της χρόνια στην Αθήνα της δεκαετίας του ’20, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της, όπου με τον ίδιο παιδικό ενθουσιασμό πάλευε για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα της.
Ο Λάκης Λαζόπουλος περνά από τους χώρους όπου η Μελίνα έζησε και δημιούργησε:
Πηγαίνει στο σπίτι της οδού Τσακάλωφ όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης όπου η Μελίνα μαθήτευσε δίπλα στον Δημήτρη Ροντήρη και μεγαλούργησε υπό τις οδηγίες του Καρόλου Κουν.
Στην οδό Καλιδρομίου, στο σημείο όπου γυρίστηκε η τελευταία σκηνή της Στέλλας, της θρυλικής κινηματογραφικής ηρωίδας που ο Ιάκωβος Καμπανέλλης εμπνεύστηκε από την ατίθαση και ανυπότακτη προσωπικότητα της Μελίνας και την οποία φυσικά η ίδια ενσάρκωσε στην μεγάλη οθόνη.
Επισκέπτεται το μουσείο της Ακρόπολης, ενός ονείρου της Μελίνας που έγινε πραγματικότητα, και μας θυμίζει τις προσπάθειές της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Περνάει από το καφενείο στέκι της Μελίνας στην Πλάκα και, τριγυρνώντας στους δρόμους της αγαπημένης της Αθήνας, διακρίνει την εικόνα της. Μια εικόνα που έγινε σύμβολο της δίψας για ζωή και του πάθους για ελευθερία.
Μέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, αλλά και με αφηγήσεις ανθρώπων που τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της, παρουσιάζονται οι μορφές και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της Μελίνας. Μεταξύ τους, ο αγαπημένος της παππούς και δήμαρχος της Αθήνας, Σπύρος Μερκούρης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της. Τα εφηβικά της χρόνια, εκτός των ορίων που θέτει η κοινωνία της εποχής για τα κορίτσια και τις γυναίκες, γεμάτα σκάνδαλα και σχολικές αποβολές.
Η υποψηφιότητα στο φεστιβάλ Καννών για το ρόλο της Στέλλας και η γνωριμία με τον έρωτα της ζωής της Ζυλ Ντασέν, ο οποίος σηματοδοτεί μια στροφή στη ζωή και στον τρόπο σκέψης της. Το «Ποτέ την Κυριακή» και η τεράστια επιτυχία για το ζευγάρι που γίνεται περιζήτητο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η σύγκρουσή της με τη χούντα που της αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια. Η παθιασμένη αντιδικτατορική δράση, από την Αμερική στο Παρίσι και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όταν η Μελίνα από σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης μετατρέπεται σε πολιτικό σύμβολο του αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία.
Η επιστροφή στην Ελλάδα και η εμπλοκή με την πολιτική. Οι αγώνες, από την θέση της υπουργού, για την τοποθέτηση του πολιτισμού στο κέντρο της πολιτικής και για την επιστροφή στην Αθήνα των γλυπτών του Παρθενώνα.
Για την Μελίνα Μερκούρη μιλούν άνθρωποι που την έζησαν από κοντά, στενοί φίλοι και συνεργάτες της στην τέχνη και στην πολιτική όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Κώστας Γαβράς, η ενδυματολόγος και καλή της φίλη Ντένυ Βαχλιώτη, (που λίγους μήνες μετά τη συνέντευξη μαζί της έφυγε απο τη ζωή) ο στενός της συνεργάτης στο Υπουργείο Πολιτισμού Μάνος Ζαχαρίας και ο αδελφός της Σπύρος Μερκούρης.
Πηγή: zappit.gr