Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας διέψευσε δημοσίευμα περιοδικού των Σκοπίων περί του περιεχόμενου των τελευταίων ιδεών του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.
«Ως προς τη «διαρροή» στον σημερινό σκοπιανό Τύπο, περί του περιεχομένου των τελευταίων ιδεών Νίμιτς, ξεκαθαρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν έγινε δέκτης τέτοιων ιδεών και διαψεύδουμε κατηγορηματικά το περιεχόμενο του δημοσιεύματος. Το περιεχόμενο των ιδεών Νίμιτς ουδεμία σχέση έχει με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Άλλωστε, ιδέες, όπως περιγράφονται στο δημοσίευμα, θα ήταν απολύτως εκτός του πλαισίου που έχει θέσει η Ελλάδα και δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης», πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας.
Δημοσίευμα του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού των Σκοπίων «Γκραγκιάνσκι» (Gragjanski), επικαλούμενο πηγή που δεν την κατονομάζει, αναφέρει ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, πρότεινε την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Northern Republic of Macedonia).
Σύμφωνα με το περιοδικό, η πρόταση του κ.Νίμιτς για την εθνικότητα και γλώσσα της ΠΓΔΜ είναι: πολίτες της Βόρειας Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Adjective / Nationality: of the Northern Republic of Macedonia) και γλώσσα της Βόρειας Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Language: the official language of the Northern Republic of Macedonia).
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας διέψευσε σημερινό δημοσίευμα στον αθηναϊκό τύπο ότι η Ελλάδα προτίθεται να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, χωρίς την προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και συνεπής, ότι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων και κριτηρίων που έχουν τεθεί με ομόφωνες αποφάσεις της ΕΕ. Στην κορυφή αυτών των προϋποθέσεων βρίσκεται ο σεβασμός της καλής γειτονίας και κατά συνέπεια η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας.
Πηγή: athina984.gr