Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και των μελών της Ιεράς Συνόδου πραγματοποίησε το Σάββατο το βράδυ, 1 Δεκεμβρίου, στο Συσσίτιο της Αγ. Τριάδας, Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων. Στο δείπνο παρευρεθήκαν επίσης, πρόεδροι και μέλη των Εφοροεπιτρόπων των Κοινοτήτων καθώς και μέλη του Συνδέσμου.
Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα για τις δράσεις του Συνδέσμου καθώς και για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο χρόνος της συνάντησης αυτής ήταν σημαντικός καθώς στις 22 Δεκεμβρίου του 2012, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μέσα από την οποία θα αναδειχθεί το νέο Δ.Σ. αυτού.
Την εκδήλωση φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις της η Κοινότητα Σταυροδρομίου και στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, αφού καλωσόρισε όλους εξήρε την αξιέπαινη, όπως είπε, “πρωτοβουλία παράθεσης του δείπνου που δίνει την ευκαιρία της εκ τους σύνεγγυς επικοινωνίας και συναναστροφής και ενδυναμώνει τους αδελφικούς δεσμούς”.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Λάκης Βίγκας, απαριθμώντας τις πτυχές της προόδου στον τρόπο με το οποίο η κοινότητα βλέπει σήμερα τον εαυτό της είπε «όλες αυτές οι εξελίξεις δεν επιτεύχθηκαν συγκυριακά αλλά με δημοκρατική συναίνεση της κοινότητας, με γενικές συνελεύσεις και διαφάνεια. Ελπίζουμε αυτή η δημοκρατική πλατφόρμα επικοινωνίας και προσφοράς του Συνδέσμου μας να συνεχίσει το έργο της με ωριμότητα και ενωτική αντίληψη ώστε να θεραπεύει τα προβλήματα και να οδηγούμαστε σε βιώσιμες λύσεις και προγράμματα»
Στη συνέχεια το λόγο πήραν εφτά ομιλητές οι οποίοι παρουσίασαν και ανέπτυξαν εφτά έργα με τα οποία ασχολείται ενεργά ο Σύνδεσμος και αφορούν διαφορετικούς τομείς της κοινότητας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Ζώτος, ταμίας του Συνδέσμου, παρουσίασε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου να γίνει απογραφή της ακίνητης περιουσίας των ρωμαίικων ιδρυμάτων σε ηλεκτρονική μορφή. Ο Δημήτρης Ζώτος ανέλυσε την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας συγκεντρωτικής βάσης δεδομένων.
Ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, μέλος του Δ.Σ., παρουσίασε τους στόχους του Γραφείου Νεολαίας και Υποτροφιών που ξεκίνησε να λειτουργεί εντός του Συνδέσμου, με σκοπό την κεντρική διαχείριση του τρόπου διανομής των υποτροφιών στους μαθητές και φοιτητές και παροχής επαγγελματικού προσανατολισμού και καθοδήγησης.
Ο κ. Αντώνης Παριζιάνος, Αντιπρόεδρος, παρουσίασε τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάρτιση ενός κοινού για όλες τις κοινότητες εκλογικού κανονισμού για την ανάδειξη των διοικητικών σωμάτων των βακουφίων.
Η κ. Μαρίνα Δρυμαλίτου, Υπεύθυνη Προγράμματος, παρουσίασε τις δράσεις του πρώτου ευρωπαϊκού έργου που αναλαμβάνει η κοινότητα με τίτλο «Μειονοτικοί Πολίτες, Ισότιμοι Πολίτες» το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2014 και αφορά όλα τα μέλη της κοινότητας σε Πόλη, Ίμβρο, Τένεδο και Αντιόχεια, την ενίσχυση της συμμετοχής και άνοιγμα τους στην Κοινωνία των Πολιτών.
Η κ. Αγάπη Παπαδοπούλου μίλησε για το έργο που συντελείται στο Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης που λειτουργεί για πέμπτη χρονιά σε ειδικά πλέον διαμορφωμένες αίθουσες και που φέτος έχει τη χαρά να έχει γραμμένα σχεδόν 30 νήπια.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σανταλτζίδης, ανέπτυξε την πρόταση της ομάδας εργασίας για ίδρυση εταιρίας εκ μέρους της κοινότητας με σκοπό τη δημιουργία εισοδήματος και θέσεων εργασίας προς όφελος της κοινότητας.
Ενώ τέλος ο κ. Μηνάς Τσιτσάκος, εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κων/των, παρουσίασε το πρόγραμμα της ίδιας για την απογραφή των απανταχού Κων/των.
Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου θέτοντας ορισμένους προβληματισμούς και ερωτήσεις.
Στο τέλος, από το βήμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφού περιέγραψε τις μνήμες που είχε ο ίδιος από το Συσσίτιο της Αγ. Τριάδας όταν όντας μαθητής του Ζωγραφείου έτρωγε κάθε μέρα ως υπότροφος του Συλλόγου Ιμβρίων εξήρε τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του δείπνου. Συνεχίζοντας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ύπαρξη ενός συντονιστικού οργάνου όπως ο Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι. που έρχεται να καλύψει πολλές από τις ανάγκες που έχει σήμερα η κοινότητα και να συντονίσει τα ενδορωμαίικα πράγματα. Αναφέρθηκε επίσης, στη σημαντική υποδομή που έγινε με το Συνέδριο του 2006 όπου ήταν κρίσιμη καμπή για την κοινότητα και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Αναφερόμενος τις επιστροφές της ακίνητης περιουσίας υπογράμμισε ότι είναι ελάχιστα μπροστά στο μέγεθος της κατασχεμένης περιουσίας αλλά όπως είπε όταν συνέβησαν αυτά τα γεγονότα υπήρχε κλίμα τρομοκρατίας και «δεν μπορούσαμε να υψώσουμε τη φωνή μας με αποκορύφωμα τις απελάσεις του 1964». Ολοκληρώνοντας, αφού εξέφρασε την ευαρέσκεια του προς την ΟΙΟΜΚΩ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο πολυσχιδές έργο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων.
Πηγή: rumvader.org