- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε με το σύρμα καλά.
- Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω από τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνειά τους λίγο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180° στην κάτω θέση για 30΄ περίπου.
- Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι (για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5΄, και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι).
- Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Καλές γιορτές σε όλους!
Πηγή: sintagespareas.gr