«Φτάσε όπου δε μπορείς». Το καζαντζακικό έργο βρίθει από τέτοιες φράσεις με βαθύ νόημα. Μερικές απ΄ αυτές διαβάζουμε διάσπαρτες στην έκθεση για τα 130 χρόνια από τη γέννηση, στις 18 Φεβρουαρίου του 1883, του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, στον «Ελληνικό Κόσμο» (Πειραιώς 254), που ξεκινά την Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο.
Πρόκειται για μια μεγάλη και πυκνή έκθεση, που πρώτη φορά γίνεται στην Αθήνα και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, των εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη.
Ετσι, ο επισκέπτης θα δει εκθέματα για πρώτη φορά που βγαίνουν στο φως ή που συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο. Θα ανακαλύψει άγνωστες πτυχές και ευαίσθητες πλευρές του πολυσχιδούς Κρητικού, του διασημότερου ελληνικού λογοτεχνικού ονόματος, μαζί με τον Καβάφη, στο εξωτερικό.
Ενα χειρόγραφο σημειωματάριο-λεύκωμα, στο οποίο έγραφαν από κοινού ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αγγελος Σικελιανός είναι από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα. Οι δύο φίλοι μετέγραφαν ό,τι τους ενδιέφερε και ανάμεσα στις σελίδες έβαζαν λουλουδάκια.
Το λεύκωμα, όπως μας πληροφορεί η Νίκη Σταύρου των εκδόσεων Καζαντζάκη, δεν έχει μεταγραφεί ακόμη και εμφανίζεται δημοσίως για πρώτη φορά. Οι σπάνιες φωτογραφίες για τη ζωή του, αλλά και τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως η βαλίτσα, το γραφείο, η καρέκλα του και η γραφομηχανή όπου η σύζυγός του, Ελένη Σαμίου, δακτυλογραφούσε το έργο του (την «Οδύσσεια» επτά φορές), τραβούν αμέσως το βλέμμα.
Πηγή: enikos.gr