Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για τη “μάχη για το Internet”, που θα γίνει στο συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ITU) που ξεκίνησε τις εργασίες του την Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 193 χωρών.
Όπως γράψαμε και πριν μερικές ημέρες, οι Ευρωπαίοι είναι αντίθετοι με προτάσεις που έχουν κάνει οι Ρώσοι, για μεγαλύτερο έλεγχο και παρακολούθηση των χρηστών στο Ιnternet. Μάλιστα, στη στάση τους αυτή έχουν και σύμμαχο τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, έχει τεθεί και ζήτημα φορολόγησης εταιρειών όπως η Google η Microsoft και η Yahoo!, μέσω του ελέγχου της κίνησης δεδομένων, για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν σε κάθε χώρα.
Οι ΗΠΑ, έχουν σε σημαντικό βαθμό έλεγχο στο Internet, μέσω του ICANN, ο οποίος είναι ο οργανσιμός που ρυθμίζει τη διευθυνσιοδότηση στο Web και αντιτίθενται σε κάθε περιορισμό, αφού πιστεύουν πως θα περιορίσει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και θα περιορίσει το εμπόριο.
Στο μπλοκ ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ άλλων και η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία, ενώ οι Ρώσοι, έχουν συμμάχους χώρες της Αφρικής της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ενώ σε κάποιες προτάσεις τους έχουν και την υποστήριξη της Κίνας.
Ο Αμερικανός πρέσβης στον ITU, ανέφερε πως οι προτάσεις της Μόσχας εφόσον περάσουν, θα δίνουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν την κίνηση στο Internet και τις δημοσιεύσεις των χρηστών, υποστηρίζοντας πως είναι εθνική υπόθεση. Σχολίασε όμως πως τέτοια μέτρα θα είναι περιορισμός στην ελευθερία του λόγου και του εμπορίου.
Οι ΗΠΑ έχουν να χάσουν πολλά εάν περάσει μια πρόταση φορολόγησης εταιρειών για υπηρεσίες Web που παρέχουν, αφού τα μεγαθήρια του χώρου, όπως οι Google Facebook, Twitter και Yahoo! είναι αμερικανικές εταιρείες.
Πηγή: e-pcmag.gr