Κάθε πολίτης του κόσμου έχει στην καρδιά του ένα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.
Αυτά τα λόγια ήχησαν σήμερα, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στο Complesso del Vittoriano, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Ρώμης στην καρδιά της πόλης (αντίστοιχο του Αγνώστου Στρατιώτη του Συντάγματος) από τον Λουί Γκοντάρ, διακεκριμένο καθηγητή αρχαιολογίας και πολιτιστικό σύμβουλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Ιταλίας με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής στους εκθεσιακούς χώρους του μνημείου με τίτλο «Elenico Plurale. Εργα από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου» που τέθηκε υπό την αιγίδα τόσο της Προεδρίας όσο και του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τη στιγμή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί. Εκφράζω τα βαθύτερα αισθήματα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γκοντάρ.
Ογδονταοκτώ έργα 25 ελλήνων παραστατικών ζωγράφων της συλλογής του Σωτήρη Φέλιου από το 1980 μέχρι σήμερα βρίσκουν περίοπτη θέση στην κεντρική αίθουσα του Vittoriano σε μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να διαλύσει τα στερεότυπα ότι, εν αντιθέσει με το πλούσιο παρελθόν, η Ελλάδα έχει φτωχό πολιτιστικό παρόν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επιμελητής της έκθεσης, ιταλός κριτικός τέχνης Τζουλιάνο Σεραφίνι, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη το πρωί στους χώρους του μνημείου. «Η τέχνη δεν έχει χρόνο», τόνισε ο κ. Σεραφίνι, αναφερόμενος στο εν λόγω στερεότυπο. «Αν και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η ελληνική τέχνη δεν είχε κατά τη διάρκεια των αιώνων την ίδια ροή με την ιταλική λόγω ιστορικών συνθηκών, ωστόσο, έχει σύγχρονο πρόσωπο. Μέσα από τα έργα κάθε καλλιτέχνη της έκθεσης αναδεικνύεται μια ισχυρή προσωπικότητα».
«Σ’ αυτήν τη θερμή φθινοπωρινή σεζόν παρουσιάζουμε μια έκθεση από την Ελλάδα. Εχουμε πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό», ανέφερε ο Αλεσάντρο Νικοζία, διευθυντής του συγκροτήματος Vittoriano. Και ο έλληνας πρεσβευτής στην Ιταλία, Μιχαήλ Καμπάνης συμπλήρωσε: «Η συλλογική έκθεση των ελλήνων ζωγράφων στην καρδιά της αιώνιας πόλης είναι ευκαιρία να μεταφέρουμε την παντοτινή Ελλάδα στην Ιταλία. Την Ελλάδα που ξεχάστηκε. Την Ελλάδα του πολιτισμού, της έμπνευσης, της τέχνης – όχι μόνο της κλασικής αλλά και της σύγχρονης».
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση του καταλόγου της έκθεσης θα διατεθούν για την επαναλειτουργία της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata. Η έδρα θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2013.
«Η συλλογή, της οποίας μέρος της παρουσιάζεται σήμερα στη Ρώμη είναι μια όψη της δικής μου δημιουργίας μέσα από τις συγκινήσεις που μου δίνει η ζωγραφική», ανέφερε με τη σειρά του ο ίδιος ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος. «Η ομορφιά της ζωγραφικής μας παρασύρει πέρα από το εφήμερο και η έκθεση που είναι μπροστά μας έγινε δυνατή διότι ο κ. Γκοντάρ και ο κ. Νικοζία την αγκάλιασαν».
Η έκθεση χωρίζεται σε επτά ενότητες. Πρόκειται για τις: Μεταξύ μνήμης και πραγματικότητας (με έργα των Αργύρη, Β. Παπανικολάου, Ασαργιωτάκη, Μπιτσάκη, Παπακώστα, Λεβίδη, Κερεστετζή και Μακρή). Το ακραίο σώμα (με έργα των Ρόρρη, Δασκαλάκη, Καρρά, Ψυχοπαίδη). Ταξίδι στο επέκεινα (με έργα του Μπότσογλου). Μεταφυσική της ύπαρξης (με έργα του Μποκόρου). Το πρωτόγονο έργο (με έργα του Μαντζαβίνου). Διαστροφή της απεικόνισης (με έργα των Μανουσάκη, Μισούρα, Κατσιπάνου, Σακαγιάν, Σίσκου και Μπήτσικα). Ξαναβρίσκοντας τη φύση (με έργα των Κ. Παπανικολάου, Φιλοπούλου, Τσακάλη). Στην έκθεση παρουσιάζεται και ένα έργο του Γιάννη Μόραλη εκτός ενοτήτων.
Ηταν σημαντική, τέλος, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου, η αναφορά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Complesso del Vittoriano να φιλοξενήσει και έκθεση των αριστουργημάτων της Εθνικής μας Πινακοθήκης. «Είμαστε σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του Μουσείου», επιβεβαίωσε η διευθύντριά της Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η έκθεση έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2015 και αναζητεί… χορηγό. «Σκοπός μου είναι να οργανωθούν παρουσιάσεις των αριστουργημάτων της Εθνικής Πινακοθήκης, έργων κυρίως του 20ου αιώνα, σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Αυτό είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο, ωστόσο, χρειάζεται υποστήριξη», μας είπε η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα. Οπως κατέληξε, πέραν των σποραδικών παρουσιάσεων, μια ανθολογία της ελληνικής τέχνης που να καλύπτει όλον τον 20ο αιώνα συστηματικά δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο εξωτερικό.
Η έκθεση «Elenico Plurale. Εργα από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου» διοργανώνεται από το Ιδρυμα «Η Αλλη Αρκαδία». Θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2013.
Πηγή: tovima.gr