Το απόγευμα της Τετάρτης 03 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε ημερίδα η οποία διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, την συντονιστική επιτροπή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου της ΟΣΕΠΕ και τους ποντιακούς συλλόγους της Βάδης Βυρτεμβέργης.
Στόχος της ημερίδας, η ανάδειξη των πολλών διαστάσεων του ποντιακού ζητήματος, στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης της Γερμανίας, τη Στουτγάρδη. Πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη με συνομιλητές τη Γερμανική πραγμα-τικότητα, θεσμούς -κοινή γνώμη- Τύπο, ενισχύουν τον αγώνα για την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Kleiner Kursaal Stuttgart – Bad Gannstatt,
Στην ημερίδα συμμετείχαν και εισηγήθηκαν των θεμάτων : Ο Dr. Ρhil. des. Παναγιώτης Κουρνιάκος με θέμα: « Καρδινάλιος Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος:
Ο τελευταίος Βυζαντινός και ο πρώτος Ευρωπαίος» ,από την Ακαδημία της ρυθμικής σωματοθεραπίας, η Brigitte Gerstgrasser Musik-und Leibtherapeut και ο Παύλος Eckert Tanz –Epagoge und Leibtherapeut ανέπτυξαν το: «Η συμβολή του ποντιακού χορού στο ευρωπαϊκό σύστημα υγείας». Ο Διανοούμενος, πολιτικός και κοινωνιολόγος κ. Χαραλαμπίδης Μιχάλης τοποθετήθηκε επί του : « Τουρκισμός και Ποντιακότητα στον Πόντο σήμερα»
Κατά την έναρξη της παρουσίασης, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κ. Ιωάννης Μωυσίδης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους εισηγητές και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της 3ης Οκτωβρίου της ενοποίησης της Γερμανίας τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε «περισσότερη », αλλά και «καλύτερη Ευρώπη» «Η Ευρώπη με όλους τους εταίρους της θα πρέπει να παραμείνει ο εγγυητής της ειρήνης, της ελευθερίας και της ευημερίας. Η δέσμευση για την ελευθερία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα η δημοκρατία και η καταπολέμηση της φτώχειας, μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε μια ενωμένη Ευρώπη».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του γενικού πρόξενου στην Στουτγάρδη κ. Παναγιώτη Πάρτσο ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά « οι πόντιοι έχουν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έδειξαν την οικουμενικότητά τους, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για τη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων τους, εκεί που πήγαν»
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Ιωάννης Μπουρσανίδης μεταξύ άλλων τόνισε: «Σε αυτούς τους δύσκολους, πολιτικά ασταθείς και οικονομικά αβέβαιους καιρούς που διανύει η χώρα μας, καλούμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες της διασποράς να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την πολιτισμική μας κληρονομιά».«Ας ξεφύγουμε λοιπόν από διάφορες αγκυλώσεις, ας αφήσουμε τα ευχολόγια, τα επικοινωνιακά τερτίπια, την πολυγλωσσία και ας ακολουθήσουμε το δρόμο που χάραξε ο μεγάλος ουμανιστής, ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος»
Στη συνέχεια, ο Dr. κ. Κουρνιάκος Παναγιώτης με έναν χαρισματικό τρόπο ανέπτυξε το θέμα του, αναλύοντας τη ζωή και τη δράση του μεγάλου Ουμανιστή Βησσαρίωνος του Τραπεζούντιου που μεγαλούργησε στην Ευρώπη τονίζοντας ότι:
«O λόγιος καρδινάλιος Βησσαρίων από την Τραπεζούντα (1400-1472) έφυγε από την πατρίδα του στη Δύση, για να γλυτώσει από την τουρκική επέκταση. Φέρνοντας μαζί του την πλούσια ελληνική βιβλιοθήκη του, που συνέβαλε στην αφύπνιση της Ευρώπης».
Ο Παύλος Eckert και η Brigitte Gerstgrasser παρουσίασαν με μια σειρά επιχειρημάτων μια τελείως διαφορετική προσέγγιση κατά τα ελληνικά δεδομένα, τη συμβολή του ποντιακού χορού και την αποτελεσματικότητα του σε θέματα υγείας, όπως «πόνοι στην πλάτη» «μελαγχολία» και διάφορες άλλες ασθένειες σωματικές και ψυχικές που απασχολούν σήμερα γενικά τους ανθρώπους.
Υποστηρίζοντας ότι: «το μέλλον χρειάζεται δοκιμασμένες παραδόσεις»και ότι η θεραπεία δεν είναι μόνο θέμα των γιατρών και ψυχοθεραπευτών, επίσης «στην ποντιακή κουλτούρα χορού βρίσκεται ένα εξαιρετικό δυναμικό για τη θεραπεία κάθε ανθρώπου». Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον πολιτισμό του Πόντου λέγοντας «με σεβασμό και επίγνωση χρήσης αυτού του πολιτισμού σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, μπορεί να οδηγήσει την ποντιακή κουλτούρα χορού, στο να συμβάλει αποφασιστικά στην παλιά μητρική θεραπεία του μέλλοντος , το οποίο εμείς έχουμε ήδη αρχίσει».
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο διανοούμενος Μιχάλης Χαραλαμπίδης παρουσίασε το θέμα των εξισλαμισμένων Ποντίων στον Πόντο σήμερα και πιο συγκεκριμένα είπε τα εξής: «στον Πόντο σήμερα εκτελείται μια πολιτιστική γενοκτονία, καμία ομοσπονδία Ποντίων δεν τόλμησε να αγγίξει το θέμα αυτό » και «Οι Έλληνες του Πόντου, της Ιωνίας, της Θράκης ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πλήρωσαν την αρχή του διπολισμού, την
πρώτη Γιάλτα το 1917-1923. Αργότερα, το 1944, πλήρωσαν και τη δεύτερη παρ’ ότι ήταν νικητές. Τα θύματα ήταν επίσης δυο ιστορικές πρωτεύουσες του κόσμου. Η μία έχει το όνομα μιας Ελληνικής Θεάς, της Αθηνάς και η δεύτερη μια Αμαζόνας του Πόντου, της Σμύρνης. Η σημερινή αρχιτεκτονική ασχήμια τους, έχει τις ρίζες της σ’ αυτά τα γεγονότα. Ένα άλλο πεδίο απολογισμού, καταδίκης, δικαστηρίου είναι η μη προστασία της Σμύρνης. Ο ένοχος είναι ο Κεμάλ που την έκαψε, αλλά και αυτοί που δεν την υπεράσπισαν».
Τέλος, η συντονίστρια της επιτροπής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΣΕΠΕ κ. Αναστασία Κασσαπίδου Ντικ ευχαρίστησε θερμά τους εισηγητές τονίζοντας, πόση σημασία έχει να γνωρίζουμε όλοι εμείς την ιστορία μας και ακόμη πως μετά από τέτοιες ημερίδες καλύπτουμε τα ιστορικά κενά που έχουμε.
Γράφει η Σιδηροπούλου Ελένη
Πηγή: europolitis.eu