Η κρίση χρέους, τα αίτια και οι επιπτώσεις της, αλλά και ο αντίκτυπος στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ήταν το αντικείμενο συνεδρίου που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Φρανκφούρτη, από τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων της πόλης, με την συμμετοχή Ελλήνων και Γερμανών εκπροσώπων του επιχειρηματικού, επιστημονικού και δημοσιογραφικού χώρου.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Λουτς Ρέτινγκ, δημοτικός σύμβουλος της Φρανκφούρτης και Πρόεδρος της Morgan Stanley Γερμανίας, ο οποίος περιέγραψε την Ελλάδα ως «τον άτυχο της κρίσης», αλλά προέβλεψε ότι, παρά τις δυσκολίες, το πιθανότερο είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ο καθηγητής Κρίστοφ Σάλαστ δήλωσε λάτρης του αρχαιοελληνικού και του βυζαντινού πολιτισμού και απέδωσε ολιγωρία στις ευρωπαϊκές ηγεσίες σε ό,τι αφορά την εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Επέκρινε δε την πολιτική της σκληρής λιτότητας και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός μακρόπνοου σχεδίου ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ, μιλώντας για «μύθους και αλήθειες», επιχείρησε να καταρρίψει τα στερεότυπα που επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο λαών, ενώ ο καθηγητής Αλέξανδρος Κριτικός, Διευθυντής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας του Βερολίνου, ανέδειξε την σημασία των στοχευμένων επενδύσεων σε τομείς όπως η πανεπιστημιακή έρευνα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Στις ανοιχτές συζητήσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου συμμετείχαν ακόμη οι δημοσιογράφοι Μίχαελ Μάρτινς (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Ρόμπερτ φον Χόιζιγκερ (Frankfurter Rundschau), Μαρίκα ντε Φέο (Corriere della Sera), Σταύρος Λυγερός, Γιάννης Παπαδογιάννης (Καθημερινή).
Σε ειδική ενότητα του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν δύο βιβλία Ελλήνων συγγραφέων με αντικείμενο την οικονομική κρίση: «Από την κλεπτοκρατία στην χρεοκοπία» του γνωστού αρθρογράφου Σταύρου Λυγερού και «Homo Economicus – Ο μύθος του ορθολογικού ανθρώπου και η χαοτική πραγματικότητα», του οικονομικού συντάκτη Γιάννη Παπαδογιάννη.
Στο πρώτο, ο κ. Λυγερός αναλύει, μεταξύ άλλων, πώς η κρίση χρέους σηματοδοτεί την κατάρρευση ενός μοντέλου πλασματικής ανάπτυξης, με χαρακτηριστικά του την κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισμό, τον παρασιτισμό, την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία και μαζί την κατάρρευση του ανομολόγητου συμβολαίου μεταξύ της άρχουσας τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του μοντέλου.
Στον Homo Economicus, ο Γιάννης Παπαδογιάννης ερευνά τις οικονομικές θεωρίες από την αρχή τους, αναζητώντας τον βαθμό της φθοράς των νεοκλασικών οικονομικών, που απέτυχαν να προβλέψουν την σημερινή κατάσταση ή και να δώσουν απαντήσεις για το μέλλον, εξαιτίας της προσήλωσής τους στον αυστηρό ορθολογισμό και της απόρριψης των συναισθημάτων, των παθών ή ακόμη και του αισθήματος δικαιοσύνης – δηλαδή του ανθρώπινου παράγοντα. Ο κ. Παπαδογιάννης διερωτάται κατά πόσον κινδυνεύει πλέον ο Homo Economicus, ο οποίος έχει μάθει να ενεργεί με γνώμονα μόνο τη λογική και στόχο την μεγιστοποίηση του χρέους, ενώ αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η πραγματικότητα διαψεύδει τελικά την φιλοδοξία της οικονομικής επιστήμης να οδηγήσει τις οικονομίες σε ανοδική πορεία αποκλειστικά μέσω επιστημονικά ηλεγμένων διαδρομών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ