Διαρκώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον, κυρίως από Bαλκάνιους (Σκοπιανούς, Βούλγαρους, Σέρβους και Αλβανούς) και λιγότερο από Ρώσους, για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, χαμηλής και μέσης αξίας, στη Χαλκιδική.
Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να υφίσταται -αν και αισθητά μειωμένη- η ζήτηση από Ρώσους για ακριβά ακίνητα, αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, στον οποίο τα απούλητα ακίνητα σήμερα εκτιμώνται σε περίπου 6.500 – 7.000.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρη Στιβαχτάρη, το αυξημένο «κύμα» Βαλκάνιων τουριστών προς την περιοχή κυρίως το περασμένο καλοκαίρι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και το ενδιαφέρον από πολίτες των γειτονικών κρατών για ακίνητα της περιοχής. Η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων στρέφεται σε εξοχικές κατοικίες, παλιές και μεταχειρισμένες, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50.000 – 80.000 ευρώ, ωστόσο, δε λείπουν κι αυτοί που φέρονται διατεθειμένοι να επενδύσουν ακόμη και 200.000 ευρώ για την απόκτηση του ακινήτου που επιθυμούν. Πρόκειται κυρίως για περισσότερες από μία οικογένειες, συνήθως συγγενικές μεταξύ τους, που αγοράζουν από κοινού το ακίνητο και προγραμματίζουν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε διαφορετικές περιόδους. «Αναζητούν σπίτια για να καλύψουν τις ανάγκες της καλοκαιρινής παραθέρισής τους. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι παλαιά ή καινούργια, αρκεί να βρίσκονται σε καλή κατάσταση», είπε ο κ. Στιβαχτάρης.
Οι προοπτικές
Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και του γενικού γραμματέα του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Αγγελου Πασαλίδη. Οπως ανέφερε στον «Α», οι ενδιαφερόμενοι Βαλκάνιοι αγοραστές ακινήτων αναζητούν κυρίως καινούργιες και μεταχειρισμένες κατοικίες, το εμβαδόν των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 – 80 τετραγωνικών μέτρων και η αξία τους μεταξύ 50.000 – 200.000 ευρώ. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η συγκεκριμένη τάση αποκτάει συνεχώς αυξητικούς ρυθμούς και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχει μεσιτικό γραφείο, το οποίο σήμερα διαθέτει λίστα περίπου είκοσι ατόμων από βαλκανικές χώρες που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ακίνητα στη Χαλκιδική, ενώ πέρσι τέτοια εποχή δεν είχε κανέναν.
«Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την κτηματαγορά. Εφόσον θα έρθουν κάποιοι Βαλκάνιοι αγοραστές και θα εγκατασταθούν το καλοκαίρι στη Χαλκιδική, μοιραία θα την επισκεφτούν κι άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους. Αυτό πιθανότατα θα αναζωπυρώσει και το ενδιαφέρον μεγαλοεπιχειρηματιών από τις συγκεκριμένες χώρες, οι οποίοι μπορεί, για παράδειγμα, να αγοράσουν κάποιο ακριβό πρώτο στη θάλασσα ακίνητο και να κατασκευάσουν σ’ αυτό ένα ξενοδοχείο. Πάντως, το ενδιαφέρον των μεγαλοεπενδυτών κυρίως από τη Ρωσία για τη Χαλκιδική εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν είναι, βέβαια, τόσο υψηλό, όπως το διάστημα πριν από το 2010, αφού οι Ρώσοι έμαθαν πλέον τις ομορφιές και άλλων περιοχών της χώρας και στράφηκαν και αλλού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, ότι το ενδιαφέρον των Ρώσων για ακίνητα στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Σάνης έχουν πουληθεί αρκετά ακίνητα σε Ρώσους αλλά και σε Βαλκάνιους, η αξία κάποιων από αυτά κυμαίνεται μεταξύ 400.000 – 500.000 ευρώ», τόνισε στον «Α» ο κ. Πασαλίδης.
Στο επίκεντρο η Κασσάνδρα
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κτηματομεσιτών, το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής βρίσκεται κυρίως στο επίκεντρο των Βαλκάνιων ενδιαφερόμενων αγοραστών εξοχικών κατοικιών. Οπως ανέφερε ο κ. Στιβαχτάρης, εκτός από το γεγονός ότι είναι πιο τουριστικό, έχει και περισσότερες επιλογές, ώστε να βρει κάποιος το ακίνητο που τον ενδιαφέρει. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι οι Βαλκάνιοι συνήθως ενδιαφέρονται για ακίνητο στις περιοχές που συνηθίζουν να κάνουν τις διακοπές τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση και για άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, όπως η Σάρτη, η Βουρβουρού, η Νικήτη, ο Αγιος Νικόλαος, τα Πυργαδίκια κ.λπ.
Πηγή: agelioforos.gr