Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, (Ο.Σ.Ε.Π.Ε) σε συνεργασία με το Κ.Π.Μ ( Κέντρο Ποντιακών Μελετών) διοργάνωσε στις 3 Νοεμβρίου, στους χώρους του εστιατορίου Μαίανδρος ημερίδα με θέμα «Ο ενδυματολογικός κώδικας των Ελλήνων του Πόντου και η θέση του στην σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα».
Δυο νέοι επιστήμονες οι εισηγητές ο Βασίλης Γιορανίδης, πτυχ. ιστορικός και μελετητής της ποντιακής ενδυμασίας και η Μαριάννα Φωτιάδου, πτυχ. Λαογράφος του τμήματος Φιλογογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του πανεπιστημίου Θράκης, ταξίδεψαν τους παραβρισκόμενους στην ιστορία της Ποντιακής ενδυμασίας.
Αναλύοντας τον ενδυματολογικό κώδικα, τις επιρροές από τους κλιματικούς παράγοντες και τις επιδράσεις του δυτικού κόσμου, με φωτογραφικό υλικό και φερμένες στολές, μίλησαν για το Πασλίκ, το Καμίς, τη Ζίιπκα, το Μακρογούνι, τη Ζυπούνα, το Σαλβάρ φτάνοντας στο σήμερα. Προσπάθησαν να μεταλαμπαδεύσουν ότι πιο σημαντικό είναι να γνωρίσουμε ότι έτσι ντυνόταν και όχι με επίπονες αναλύσεις να ψάχνουμε ποιος επηρέασε ποιον.
Μετέφεραν τον παρατηρητή στο σήμερα στο τί σημαίνει για ένα παιδί και έναν ενήλικο να φοράει ποντιακή στολή. Περηφάνια, θάρρος, μέρος ενός συνόλου, δέσιμο με τις ρίζες και τους προγόνους. Οι Πόντιοι παρήγαν και παράγουν πολιτισμό μακριά από τη φυσική τους πατρίδα, κάτι που κάνει το έργο τους περισσότερο αξιέπαινο.
Έγινε αναφορά και σε πιθανόν ενδυματολογικά λάθη, πέρα από το μήκος και το κούμπωμα μιας στολής, όπως το να ντύνουμε τα κοριτσάκια με αντρική στολή ή και το αντίθετο μεταφέροντας λάθος μηνύματα. Οι παρουσιάσεις έδωσαν τροφή για συζήτηση και απορίες με το κοινό. Ιδιαίτερα απασχόλησε το θέμα του φεσιού που βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Μπουρσανίδης χαρακτήρισε την εκδήλωση ορόσημο «απαρχή, σε μια σειρά εκδηλώσεων αναζήτησης όλων εκείνων των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων που μας συνδέουν ως λαό, ως φυλή, ως ράτσα.» τόνισε επίσης ότι
η ενδυμασία, δεν υπολείπεται σε τίποτα από τη δυναμική του χορού, αφού χρησιμοποιείται ως ισχυρό στοιχείο, σε κάθε είδους ιστορική έρευνα. Και αν, μέσα από εκδηλώσεις σαν την σημερινή, μπορέσουμε να γνωρίσουμε αυτούς που μας γέννησαν καλύτερα θα μπορέσουμε να στοχαστούμε και να προσδιορίσουμε ποιοι είμαστε εμείς ως φυλή στο σήμερα. Να θέσουμε νέους στόχους για το αύριο χτίζοντας γερές βάσεις και θεμέλια για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.»
Γράφει η Έλενα Πτηνοπούλου
Πηγή: europolitis.eu