Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2012, στην Αστική Σχολή Γαλατά με αντικείμενο τις προοπτικές αξιοποίησης του κτιρίου της Σχολής. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Ολλανδίας με τη Σχολή Γαλατά.
Ο κ. Λάκης Βίγκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, χαιρετίζοντας την ημερίδα ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες που σκοπό έχουν να διευρευνήσουν ιδέες και απόψεις αναφορικά με την μεταβολή του σχολείου σε χώρο πολιτισμού όπως έχει ήδη αποφασισθεί από την κοινότητα και την ομάδα εργασίας για τη Σχολή του Γαλατά. Συγκεκριμένα είπε «το κτίριο αυτό μετά από πολλές δυσκολίες πέρασε τον τελευταίο ένα χρόνο στα και επισήμως στα χέρια της κοινότητας. Είναι πολύ σημαντικό που μέσα σε αυτό το λίγο διάστημα κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της ευρύτερης κοινωνίας αλλά και το γεγονός ότι η ρωμαίικη κοινότητα είναι αποφασισμένη να το αξιοποιήσει ως πολιτιστικό χώρο με μεγάλη εμβέλεια είναι μια καινοτομία και για την ίδια».
Στη συνέχεια η πρόεδρος της επιτροπής του Σχολείου του Γαλατά κ. Κομοροσάνο καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους είπε « Θεωρούμε ότι το πείραμα που πραγματοποιείται εδώ δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο στο Σχολείο μας, πιστεύουμε ότι θα είναι ωφέλιμο και για την Πόλη. Αισθανόμαστε ευτυχείς βλέποντας νέους ανθρώπους να εργάζονται μέσα στο χώρο αυτόν που για χρόνια επικρατούσε η σιωπή και παρακολουθώντας τη ζωή να ανθίζει και πάλι».
Η συζήτηση στα επιμέρους πάνελ περιστράφηκε γύρω από άξονες όπως η ιστορία, η λειτουργία ενός κτιρίου σε σχέση με την περιοχή, η χρηματοδότηση κ.ά. Στην ενδιαφέρουσα παρέμβασή του για την ιστορία και τη σχέση της με την αρχιτεκτονική, ο Edhem Eldem μίλησε για την ανάγκη να “αποτυπώνεται στη μελλοντική του χρήση η ιστορία ενός κτιρίου και της κοινότητας στην οποία ανήκει”. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Eldem τάχθηκε ενάντια στην χρήση του ρομαντικού παρελθόντος ως στοιχείου που “ντύνει” έναν ιστορικό χώρο. “Η ιστορία πιέζεται από δύο παράγοντες, την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των ιστορικών χώρων, όπου επιδιώκει να περάσει τη νοσταλγία μιας παλιάς ρομαντικής εποχής, και μια μοντέρνα αισθητική που απεκδύει το χώρο από το ιστορικό του υπόστρωμα και την ιστορική του βαρύτητα. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι σαν να πετάμε τις παλιές ιστορίες της καταπίεσης και των διωγμών αυτής της κοινότητας κάτω από το χαλί” σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιστορίας.
Στον ίδιο τόνο, ο καθηγητής Ελτσίν Ματζάρ έκανε έκκληση να ακουστεί η γενικότερη θέληση της ίδιας της κοινότητας στο θέμα της μελλοντικής χρήσης του κτιρίου για τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του στην κοινότητα. Μιας κοινότητας όμως, που σε μεγάλο βαθμό ήταν απούσα από τη χθεσινή συνάντηση μιας και λίγοι εφοροεπίτροποι και μέλη της έδωσαν το παρόν.
Αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει το κτίριο στην περιοχή, ο κ. Οσμάν Καβάλα τόνισε στην παρέμβασή του ότι το κτίριο πρέπει να φέρει τη σφραγίδα της κοινότητας στην οποία ανήκει και της ιστορίας της. Οι εκθεσιακοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή του Καράκιοϊ – Γαλατά έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια και αν η Αστική Σχολή επιλεγεί να γίνει άλλη μια στέγη για εκθέσεις, δύσκολα θα κάνει τη διαφορά στην περιοχή. Αντίθετα, η διαφορετικότητα του κτιρίου, η ιδιαιτερότητα της ιστορίας του μπορεί να αναδείξει το κτίριο.
Τέλος, ως προς το θέμα της χρηματοδότησης, ο κ. Γκιοργκούν Τανέρ, Διευθυντής του Ιδρύματος Πολιτισμού και Τέχνης της Πόλης, υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση είναι βασικό σημείο ανεξάρτητα από την κατάληξη της μελλοντικής χρήσης ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα χορηγιών και υποστηρικτών για την υλοποίηση του πρότζεκτ.
Πηγή: rumvader.org