Η διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής τροφής για τα ζώα, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διατροφή μας, επιβαρύνουν το κλίμα.
Κάθε Γερμανός παράγει κατά μέσο όρο το χρόνο έντεκα τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF εξέτασε πόσοι από αυτούς τους ρύπους οφείλονται στη διατροφή. Στην έκθεσή της με τον τίτλο «Κλιματική αλλαγή στο πιάτο» η οργάνωση εξετάζει τον όγκο των ρύπων που παράγεται.
Υπολόγισαν τη διαδικασία καλλιέργειας των τροφών για τα βοοειδή, τους χοίρους και τα κοτόπουλα μέχρι την μεταφορά τους στη Γερμανία, την αποθήκευση των τροφίμων μέχρι την τελική κατανάλωσή τους και το σερβίρισμα στο πιάτο. Υπολογίστηκαν λοιπόν και οι λεγόμενοι «έμμεσοι ρύποι»
Σαν ένα δεύτερο βήμα οι ειδικοί υπολόγισαν τη διαδικασία έχοντας κάνει την υπόθεση ότι ο κάθε Γερμανός θα κατανάλωνε το μισό κρέας. Κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε στις συστάσεις της Γερμανικής Εταιρείας για τη Διατροφή, σύμφωνα με την οποία 450 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα αρκούν.
Καλύτερη υγεία, λιγότερα σκουπίδια, περισσότερα χρήματα
Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, κυρίως για μια χώρα όπως τη Γερμανία, όπου κυκλοφορούν τόσο πολλά αυτοκίνητα. «Εάν τρώγαμε μόνο μια μέρα λιγότερο κρέας την εβδομάδα, τότε θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε εννέα εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Κάναμε υπολογισμούς και διαπιστώσαμε πως αυτό αντιστοιχεί σαν να έπρεπε κάποιος να οδηγήσει 75 δις χιλιόμετρα λιγότερα με το αυτοκίνητο» δηλώνει η Τάνια Ντρέγκερ ντε Τεράν.
Οι θετικές συνέπειες της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, όπως λέει ο Στιγκ Τάντσμαν από την μη κυβερνητική οργάνωση «Ψωμί για τον κόσμο», από την μειωμένη κατανάλωση κρέατος θα βελτιώνονταν και το σύστημα υγείας: «Πάρα πολλά καρδιακά νοσήματα οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση κρέατος» λέει ο κ.Τάντσμαν.
Εκτός αυτού εάν οι Γερμανοί αγόραζαν μόνο όσα απαραίτητα χρειάζονταν, τότε θα πετούσαν και λιγότερα σκουπίδια. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούσαν γύρω στα 800 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κατ άτομο. Και όπως λέει η Τάνια Ντρέγκερ: «Με αυτό τον τρόπο μια τετραμελής οικογένεια θα μπορούσε να εξοικονομήσει το χρόνο γύρω στα 1.200 ευρώ».
Πηγή: skai.gr