Ειρηνικά ολοκληρώθηκε, περί τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η πορεία χιλιάδων διαδηλωτών (υπολογίζονται στις 20.000) προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ο κύριος όγκος της πορείας ανηφόρισε από την Σταδίου προς τη Βουλή και ακολούθως μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ. Το «παρών» στην πορεία έδωσαν σπουδαστές, μέλη κομματικών παρατάξεων και πλήθος κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Καλών Τεχνών, η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Νέο αριστερό Ρεύμα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και άλλες αριστερές οργανώσεις, αλλά και άνθρωποι, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένους κομματικούς σχηματισμούς ή οργανώσεις. Συνολικά, οι διαδηλωτές υπολογίστηκαν σε 15.000-20.000.
Περί τις 6 το απόγευμα, η πορεία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ στη συνέχεια έκλεισαν με κλούβες το δρόμο σε Κηφισίας, Φειδιππίδου και Μεσογείων, σε μια εμφανή προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία των διαδηλωτών προς την πρεσβεία του Ισραήλ.
Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προέβη σε διαμαρτυρία προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, ζητώντας να ανοίξει ο δρόμος προς την πρεσβεία του Ισραήλ.
Για το ίδιο θέμα, οι διαδηλωτές ζήτησαν παρέμβαση εισαγγελέα. Στο σημείο έσπευσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, για να διαπραγματευθεί με τους αστυνομικούς.
Χιλιάδες κόσμου είχαν ακινητοποιηθεί για περίπου μία ώρα επί της οδού Βασίλισσης Σοφίας, αναμένοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με το διευθυντή της αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής και άλλους αξιωματούχους της αστυνομίας, σχετικά με το αίτημα των διαδηλωτών να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν το δρόμο, οι κλούβες αποχώρησαν από τα μπλόκα και η πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ, στη συμβολή Κατεχάκη και Κηφισίας, συνεχίστηκε κανονικά. Έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, στη συμβολή της Κατεχάκη με την Κηφισίας, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και έκαψαν μία σημαία του Ισραήλ, πριν αποχωρήσουν.
Ένταση ωστόσο επικράτησε λίγο μετά τις 20:30 στα Εξάρχεια, στο περιθώριο της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ομάδα ατόμων εκτόξευσε αντικείμενα κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών. Η αστυνομία προχώρησε σε 70 προσαγωγές.
Περί τις 21:15 παραδόθηκαν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι και άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό.
Νωρίτερα το Σάββατο, υπό τη διακριτική παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πραγματοποιήθηκε η πορεία των φοιτητών προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές, με αφετηρία το Πολυτεχνείο και μέσω των οδών Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας, έφθασαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και κατέληξε η πορεία.
Φτάνοντας, οι φοιτητές έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ με αφετηρία την Ομόνοια και επικεφαλής τη γενική γραμματέα του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.
Στις 14:00 είχαν κλείσει οι πύλες του Πολυτεχνείου, ενώ νωρίτερα εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των συνδικαλιστικών φορέων και τον κοινωνικών οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια.
«Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας
Μετά τις 11 το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων 40 χρόνων στη χώρα μας. Προφανής στόχος: να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση. Να ξεμπερδέψει με τις κατακτήσεις της, ακόμα και με τα ανεκπλήρωτα, αδικαίωτα αιτήματά της» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν θα σβήσει ποτέ. «Υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι ο μόνος δρόμος για να νικά είναι ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής και της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία».
Ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου κατέθεσε το πρωί του Σαββάτου στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου εκ μέρους του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κατέθεσε στεφάνι νωρίτερα στο Πολυτεχνείο.
«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της Δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας» είπε στο μήνυμά της.
Πηγή: protothema.gr