Τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής, που θεωρούνταν τα golden boys του δημόσιου τομέα βγάζουν στη φόρα οι εφημερίδες σήμερα, μετά την «ανταρσία» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των μέτρων, καθώς τα προνόμια απειλούνταν από τη ρύθμιση Στουρνάρα.
Όπως αναφέρει το Εθνος, οι υπάλληλοι διορίζονται στη Βουλή εδώ και δεκαετίες χωρίς να περνούν από κανενός είδους διαγωνισμό, ενώ υπάρχουν τα «βοηθήματα» που απολαμβάνουν σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο υπόλοιπο Δημόσιο.
Μέχρι τώρα δεν θα μπορούσε κανείς υπάλληλος της Βουλής να μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, ειδικά μετά τη ρύθμιση που πέρασε στο Μνημόνιο 3 για τις υποχρεωτικές μετατάξεις.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τις υπερωρίες που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής. Η κλίμακα των υπερωριών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη -και στους περισσότερους καταβάλλεται το μέγιστο του ποσού- από αυτή του μεγαλύτερου μέρους του υπόλοιπου Δημοσίου. Πάντως, αρκετοί από τους υπαλλήλους υπερβαίνουν κατά πολύ το ωράριό τους, χωρίς αυτό να έχει οικονομικό αντίκρισμα. Το τρίτο αφορά στο υψηλό εφάπαξ που λαμβάνουν όταν αποχωρούν από την υπηρεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εκτός από το εφάπαξ που λαμβάνουν, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από το ασφαλιστικό τους ταμείο, παίρνουν και ένα «ειδικό βοήθημα», όπως αρέσκονται να το αποκαλούν, από το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ). Κι αυτό γιατί για κάθε έτος ασφάλισής τους στο ταμείο, οι υπάλληλοι της Βουλής λαμβάνουν δύο μισθούς, δηλαδή ενδεικτικά με 28 έτη προϋπηρεσίας, ένας υπάλληλος θα λάβει «βοήθημα» 56 μισθούς.
Σύμφωνα, παλι με “Τα Νέα”, παρά το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 35%, εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο με περίπου 3.000 ευρώ το μήνα.
Από τους 1.270 μονίμους υπαλλήλους της Βουλής ουδείς έχει προσληφθεί με ΑΣΕΠ. Ένας κοινός δημόσιος υπάλληλος με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όταν συνταξιοδοτείται έπειτα από 35 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει εφάπαξ 37.500 ευρώ.
Για τον ίδιο χρόνο προϋπηρεσίας και με τα ίδια προσόντα ένας υπάλληλος της Βουλής προσδοκά 60 μισθούς, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 300.000, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πηγή: ipop.gr