Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου τελεί υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα, της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ιταλίας, της Κεντρικής Ένωσης Διμερών Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και την τράπεζα Eurobank.
Η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια είναι οι λέξεις-κλειδιά, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα σε 52 χώρες του κόσμου μέσα από 74 ιταλικά εμπορικά επιμελητήρια».
Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται την επόμενη μέρα, μετά την κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη λήψη ορισμένων, όπως τα χαρακτήρισε, επώδυνων μέτρων, τονίζοντας ότι τα μέτρα μπορεί να είναι επώδυνα, αλλά, στην παρούσα φάση, είναι και αναγκαία, προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη και να προχωρήσει μπροστά.
Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου και στη διείσδυση σε νέες αγορές και δίκτυα.
Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών της Ιταλίας και της Ελλάδας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες δίνουν μία μάχη για μία αποτελεσματικότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα, Κλαούντιο Γκλέντζερ, δήλωσε ότι η κρίση μάς επέβαλε να αλλάξουμε συμπεριφορά, αναφέροντας ότι και η ιταλική οικονομία αναγκάστηκε να πάρει μέτρα, που αφορούν, μεταξύ άλλων, μισθούς και συντάξεις.
Παρόλα αυτά, όπως επισήμανε, «πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά και να ενισχύσουμε τη σχέση Ελλάδας-Ιταλίας», τονίζοντας ότι ένας από τους τομείς, όπου η ελληνο-ιταλική συνέργεια μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος μεγάλης ανάπτυξης, είναι ο τουρισμός.
Μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ιωάννης Τσαμίχας, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και φιλόδοξο πρόγραμμα εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που βασίζεται στη συνδρομή 74 ιταλικών εμπορικών επιμελητηρίων σε 52 χώρες.
«Η συμμετοχή μας στην Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ιταλίας, καθώς και στην Κεντρική Ένωση Διμερών Ιταλικών Επιμελητηρίων, μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ένα δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών στη διεθνοποίηση επιχειρήσεων όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε το δίκτυο αυτό, να αντλήσουμε τεχνογνωσία και, με τη συνεισφορά των θεσμικών συνεταίρων μας, που συμμετέχουν σ΄ αυτή την προσπάθεια, να συνδράμουμε τον Έλληνα επιχειρηματία να εξάγει στοχευμένα αποτελεσματικά το προϊόν του, να ξέρει, δηλαδή, τι θα αντιμετωπίσει και πού υπάρχει ζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμίχας.
Η πρωτοβουλία αυτή θα παρουσιαστεί επίσημα στο «Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ για τη Μεσόγειο», που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο, στις 12 και 13 Νοεμβρίου.
Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Ελλάδας σε αγροτικά προϊόντα, υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Παύλος Θωμόγλου, τόνισε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για επιβίωση και ανάκαμψη, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει επιχειρήσεις, που έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να διακριθούν στον εξαγωγικό τομέα.
Όπως ανέφερε, για να διατηρηθεί η εξαγωγική δυναμικότητα, χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια πολιτείας και αγοράς. Από πλευράς της πολιτείας, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του κράτους και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ενώ, όπως επισήμανε, πρέπει να διαμορφωθεί και μία εθνική στρατηγική εξωστρέφειας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και σχέδια προσέγγισης των ξένων αγορών ανά κλάδο. Ιδιαίτερα σημαντικό, κατά την άποψή του, είναι η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, μίλησαν και ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο γενικός διευθυντής, Global Corporate & Investment Banking, τράπεζα Eurobank, Κωνσταντίνος Βουσβούνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτριος Λακασάς και ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Διμερών Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, Λεονάρντο Σιμονέλι.
Πηγή: defencenet.gr