Της Ελένης Μπεκιαρίδου για το unitedreporters.gr
Ο 26χρονος Πόντιος, Βασίλης Καρυοφυλλίδης κάνει 4.500 χιλιόμετρα με σύνθημα: «Ποδηλατώντας στη γη των προγόνων μου»
Ταξίδεψε με το ποδήλατό του από την Αθήνα μέχρι την Τραπεζούντα και τώρα επιστρέφει… Περνώντας τις νύχτες σε εστιατόρια, νοσοκομεία, σπίτια φίλων και μετρώντας 3.925 χλμ. και 52 μέρες ως τώρα πάνω στο ποδήλατό του συνεχίζει, μέχρι να φτάσει στο Ολυμπιακό χωριό, από όπου και ξεκίνησε…
Ο 26χρονος Βασίλης Καρυοφυλλίδης, Πόντιος στην καταγωγή, πέτυχε τον στόχο του, να πατήσει τη γη των προπάππων του. Τον συναντήσαμε την περασμένη Κυριακή, ημέρα κατά την οποία έκανε στάση στη Θεσσαλονίκη. «Ήταν ένα προσωπικό μου τάμα, κάτι που σκεφτόμουν να κάνω από καιρό», μας είπε, ενώ παροτρύνει και όλους μας να αγαπήσουμε το ποδήλατο: «Κάντε ποδήλατο, γιατί θα αποκτήσετε πιο πλούσιες και δυνατές εμπειρίες με τους ανθρώπους και τη φύση κάνοντας 100 χλμ. σε μία μέρα πάνω στη σέλα απ’ ό,τι με το ΙΧ».
Στον Λευκό Πύργο έφτασε το απόγευμα από το Κιλκίς παρέα με τους Πολύχρωμους Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης. Εκεί τον περίμεναν φίλοι -προσωπικοί και διαδικτυακοί- Πόντιοι και ποδηλάτες. Ο Βασίλης τούς ασπάστηκε και φωτογραφήθηκε μαζί τους και όλοι μαζί έστησαν χορό υπό τους ήχους του κεμεντζέ… Χθες κατέθεσε στο μνημείο της Γενοκτονίας τα λουλούδια που του προσέφεραν οι Σύλλογοι από το Κιλκίς και επισκέφτηκε μετά από πρόσκληση των φοιτητών τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα αναχωρεί από την πόλη.
Επόμενοι σταθμοί
Καλεί τον κόσμο να πάει να του συμπαρασταθεί στις 17:00 στην πλατεία της κάθε πόλης όπου και θα σταματήσει. Θα βρίσκεται στην Κατερίνη στις 7/11, στη Λάρισα στις 8/11, στη Λαμία στις 9/11 και στα Οινόφυτα στις 10/11. Στην Αθήνα επιστρέφει στις 11/11 στις 17:00 στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Από εκεί θα κατευθυνθεί προς το εκκλησάκι της Παναγίας Σουμελά, όπου ελπίζει να του επιτρέψουν να αφήσει μια πέτρα και λίγο χώμα από τον Πόντο. Την επόμενη μέρα έχει κανονιστεί γλέντι από τους φίλους του με λύρες, τραγούδια, φαγητό και χορό, γιατί όπως μας είπε «θέλω το εγχείρημά μου αυτό να τελειώσει πανηγυρικά».
Ξεχωριστές στιγμές
Στην Τουρκία έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από τους τοπικούς φορείς. Στην Τραπεζούντα μάλιστα τον υποδέχτηκε η εφημερίδα Σαμπάχ. Κατ’ εξαίρεση του επιτράπηκε η είσοδος στο γήπεδο της Τράμζονσπορ, ενώ τον υποδέχτηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Τζογανίτα, ο οποίος έχει στόχο την ένωση των λαών. Επίσης, στη Σινώπη κάποιος δάσκαλος τον κάλεσε στο σχολείο του να μιλήσει στα παιδιά, τα οποία αν και τουρκόφωνα φώναξαν «Φιλιά στην Αθήνα». Πίσω στην Ελλάδα, τον υποδέχονταν με τιμές. Στη Δράμα, ιδιαίτερα, τον τίμησαν οι Σύλλογοι Ποντίων με μια πλακέτα και γλέντι. Επίσης, στην Καβάλα τον περίμεναν ποδηλάτες και Πόντιοι φίλοι, όπως και στις Σέρρες τον υποδέχτηκαν δυο διαδικτυακοί του φίλοι και ποδηλάτες από Ηράκλεια και Σιδηρόκαστρο για να τον ξεναγήσουν στην πόλη. Έπειτα, στη Ξάνθη του πρόσφεραν πατροπαράδοτη φιλοξενία με δάφνες, τραγούδια, χορό και ευχές, ενώ, στην Αλεξανδρούπολη την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, ο σύλλογος τον κάλεσε να παρελαύνει με την ποντιακή φορεσιά.
Ξεκινώντας
Το προσκυνηματικό του ταξίδι 4.500 χιλιομέτρων ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από όπου κατευθύνθηκε προς την Παναγία Παντάνασσα στο Μοναστηράκι. «Η Παναγία Σουμελά 16 αιώνες πριν πέταξε με θαυματουργό τρόπο από το σημείο αυτό της Αθήνας με τη βοήθεια αγγέλων κι εγώ 16 αιώνες μετά θα ποδηλατήσω στα χνάρια Της με την βοήθεια των ποδηλατών…..» δήλωνε πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ενώ πήρε συμβολικά 40 κεριά για να τα ανάψει στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Έπειτα, στις 19 Σεπτεμβρίου περνά τα σύνορα. Στις 28 Σεπτεμβρίου μπαίνει στον Πόντο και στις 5 Οκτωβρίου φτάνει στην Τραπεζούντα. Σκόπευε να ταξιδεύει 33 μέρες και να ξοδέψει 400 ευρώ στην Τουρκία και σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα, φιλοξενούμενος σε γνωστούς. Όμως ξέφυγε από τον προϋπολογισμό του και όταν επιστρέψει στην Αθήνα θα μετρά 62 μέρες ταξιδιού.
Οι πόλεις που επισκέφτηκε
Ποδηλατώντας πάνω από εφτά ώρες και διανύοντας 10-170χλμ τη μέρα, συνεχώς με τη συνοδεία της αστυνομίας, για λόγους ασφαλείας, ο Βασίλης σταμάτησε στη Θήβα, στη Λαμία, στη Λάρισα, στην Καστανιά Βέροιας στην Παναγία Σουμελά από όπου πήρε ακόμη ένα κερί για να βοηθήσει Αυτή την Ελλάδα. Σταμάτησε και στην Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα , στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, και τελικά στην τελευταία ελληνική πόλη τις Φέρες. Βγαίνει από τη χώρα και περνά από Ρεδεστό, Τεγκιρντάβ, Κωνσταντινούπολη, Ατάπαζαρ, Μπόλου, Τόζγια, Μερζιφούντα, Αμάσια, Σινώπη, Σαμσούντα, Φάτσα, Πλάτανα για να φτάσει τελικά στον προορισμό του την Τραπεζούντα
Οι φιλοξενίες
Ένα μεγάλο ευχαριστώ έχει να πει μέσω των UR ο Βασίλης σε όσους τον βοήθησαν και του πρόσφεραν κατάλυμα. «Γενικά σε Ελλάδα και Τουρκία γνώρισα την ανθρωπιά του κόσμου». Προσφέρθηκαν να τον φιλοξενήσουν από το νοσοκομείο της Θήβας, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας στη Λαμία, ο ιερέας της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά, φίλοι του σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, οι σύλλογοι Ποντίων Ξάνθης και Καβάλας του έκλεισαν ξενοδοχείο και στις Φέρες έμεινε το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα μετά από παρότρυνση των αστυνομικών να μην περάσει νύχτα τα σύνορα. Στη Ρεδεστό τον φιλοξένησαν σε ένα εστιατόριο, στην Κωνσταντινούπολη ο φίλος του Αντώνης και στην Τραπεζούντα ο ποντιόφωνος και λάτρης της Θεσσαλονίκης φίλος του Μεχμέτ, ενώ μέχρι να φτάσει εκεί κοιμόταν στους δημόσιους ξενώνες της Τουρκίας. Στην Τραπεζούντα άναψε στην Παναγία τα 41 κεριά του, επισκέφθηκε ελληνικά μνημεία και εκκλησίες καθώς και την λίμνη Ουζουνγκιόλ.
Η αντιμετώπιση του κόσμου
Ο κόσμος στους δρόμους του έλεγε ότι σήκωσε ψηλά την Ελλάδα, τον χαιρετούσε, πατούσε κόρνες, χειροκροτούσε και φωτογραφίζονταν μαζί του. «Κάθε πεταλιά που έκανα ο κόσμος ήθελε να με κεράσει τσάι στην Τουρκία», λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκη «ΒΕΡΓΙΝΑ» και το pontos-news.gr, καθώς γινόταν ευρύτερα γνωστό το εγχείρημά του, πρόσφεραν ένα συμβολικό ποσό για να καλύπτει τις ανάγκες του για φαγητό και νερό. Αλλά και η διαδικτυακή και έντυπη εφημερίδα Αχαρνόραμα λειτούργησε ως χορηγός επικοινωνίας, ακολουθώντας τον στο ταξίδι του. Φίλοι του διαδικτυακοί και προσωπικοί του πρόσφεραν έστω και το ποσό των 10 ευρώ, ενώ τη μεγαλύτερη άνεση του την παρείχε δρώντας αυτοβούλως ο Στέφανος από τη Θεσσαλονίκη, αφού του αγόρασε όλον τον ποδηλατικό εξοπλισμό.
Ο Βασίλης δεν θέλει να γυρίσει με χρήματα πίσω γι’ αυτό και έχει αγοράσει συμβολικά δώρα για τους χορηγούς και όσους τον βοήθησαν. Δώρισε, αντίστοιχα, ένα πιατάκι με την Παναγία Σουμελά και μία πετσέτα, αφού όπως μας λέει συγκινημένος «πάνω στη δική μου σκούπιζα τον ιδρώτα που ήταν γεμάτος αγάπη, πίστη, στόχο και θετική ενέργεια».
Πηγή: unitedreporters.gr