Γράφει ο Γρηγόρης Κεσίσογλου
Η καρδιά της Ρωμιοσύνης χτύπησε δυνατά την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012, στην αίθουσα τελετών της Τραπέζης Ελλάδος, η οποία φιλοξένησε, την εκδήλωση τίμησης του διακεκριμένου Κωνσταντινουπολίτη κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα ως «Άξιου της Ρωμιοσύνης», από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών. Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα ήταν σύσσωμες οι διοικήσεις των Πολίτικων σωματείων στην Ελλάδα, διακεκριμένοι Πολίτες, φίλοι του τιμώμενου και ομογενείς από την Πόλη.
Οι τρεις κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, ο Κωνσταντινουπολίτης πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής και ο τιμώμενος κ. Λάκης Βίγκας, έστειλαν βαρυσήμαντα μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Επειδή πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην τιμητική εκδήλωση, ενώ υπήρξαν και απουσίες επισήμων παραγόντων, θα επιδιώξουμε να κοινοποιήσουμε από το ιστολόγιο μας και από την εφημερίδα «Ανατολή», τα μηνύματα αυτά.
Το βασικότερο μήνυμα ήταν αυτό της «ενότητας και του αγώνα για την επιβίωση της Πολίτικης Ρωμιοσύνης». Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος κ. Ουζούνογλου στην ομιλία του: «…Συνέπεια των γεγονότων των δύο τελευταίων αιώνων, τα δεινά και οι απώλειες του Ελληνισμού υπήρξαν ανυπολόγιστες. Η αποκατάσταση στο βαθμό του δυνατού, απαιτούν ενότητα και συνεπή αγώνα». Ο κ. Λάκης Βίγκας με τον επίμονο και συνεπή αγώνα του για ανάταξη της Πολίτικης Ρωμιοσύνης κατάφερε να συνενώσει δυνάμεις, να τις ενεργοποιήσει με το πρωτοπόρο παράδειγμα του και να επιτύχει «πράγματα που δεν περίμενε κανείς να πραγματοποιηθούν», όπως είπε ο Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω.
Ο Πολίτης πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής, ο οποίος διετέλεσε και Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και με πλούσιο επιστημονικό συγγραφικό έργο για τον Ελληνισμό της Πόλης και της καθ’ ημάς Ανατολής, ανέδειξε τον «επαναπατρισμό της ελπίδας» με τους αγώνες ομογενών, μεταξύ των οποίων όπως είπε «ξεχωριστή θέση είχε και συνεχίζει να έχει, ο συμπολίτης μας Λάκης Βίγκας». Ο κ. Αλεξανδρής δεν περιορίστηκε μόνο στην επισήμανση «…ότι ως Πολίτες Ρωμιοί έχουμε πλέον περάσει το στάδιο του επαναπατρισμού της ελπίδας και οδεύουμε σταθερά στην εμπέδωση και ανάπτυξη ενός καλύτερου αύριο στην Βασιλεύουσα για την πολυαγαπημένη μας Ρωμιοσύνη» αλλά προσδιόρισε και τον ρόλο αυτής στον σύγχρονο κόσμο, ως «θεματοφύλακα μιας τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ηγέτιδας του Οικουμενικού Ελληνισμού».
Ο τιμώμενος κ. Λάκης Βίγκας με μία εξαιρετική ομιλία, ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο τις παραμέτρους που συνθέτουν την υπόσταση της σύγχρονης Πολίτικης Ρωμιοσύνης και έθεσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για την επιβίωση της τον 21ο αιώνα, ως διακριτή κοινωνική οντότητα. Χαρακτηριστικά είπε: «Μέσα σε αυτή την δίνη των ραγδαίων μεταβολών και της δυναμικής, παραμονεύει ο κίνδυνος να αφομοιωθούμε εμείς ως μειονότητα. Αυτό, λοιπόν, που προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα είναι να εξασφαλίσουμε ένα δυναμικό μέλλον, πατώντας γερά στο παρελθόν μας».
Από την σύνθεση των ομιλιών που εκφωνήθηκαν, αναδεικνύεται κι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα ελπίδας, ιδιαίτερα για τον ελλαδικό Ελληνισμό, ο οποίος σήμερα αισθάνεται προδομένος από τις ηγεσίες του και παραδομένος «σιδηροδέσμιος» σε αδηφάγες εξωτερικές δυνάμεις.
Αυτό το μήνυμα ελπίδας βρίσκεται στην αποστροφή της ομιλίας του κ. Βίγκα, ο οποίος τελειώνοντας είπε «…και εμείς ως κληρονόμοι και συνεχιστές αυτής της κοινότητας, δεν μπορούμε παρά να νοήσουμε την ύπαρξη μας μονάχα μέσα από την προσφορά και την αυταπάρνηση για την Ομογένεια. Ο άξιος της Ρωμιοσύνης είναι ο καθένας από εμάς, που προσφέρει κάτι από τη ζωή του για το κοινό και συλλογικό καλό της Ομογένειας…»
Εάν με το ίδιο πνεύμα εργαστούν και προσφέρουν στην κοινωνία τους, οι Έλληνες της Ελλάδας, θα μπορέσουν να πάρουν ξανά στα χέρια τους τις τύχες αυτού του δύσμοιρου και προδομένου τόπου. Αυτό το μήνυμα του αγωνιστικού φρονήματος και της αντίστασης στις πάσης μορφής δυσκολίες για την επιβίωση του Γένους μας, έστειλε η εκδήλωση τίμησης του συμπολίτη μας κ. Λάκη Βίγκα.
Στην εκδήλωση εκ μέρους της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Κωνσταντινουπολίτης πατέρας Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, ενώ για τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Παριζιάνος.
Όσοι έχουμε στρατευθεί σε αυτή την υπόθεση, με την ψυχική ανάταση που αποκομίσαμε από την εκδήλωση τίμησης του συμπολίτη μας Λάκη Βίγκα, συνεχίζουμε την πορεία και το έργο μας, για «το κοινό και συλλογικό καλό της Ομογένειας» αλλά και του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Πηγή: anatoliblog.blogspot.gr