Από μια κλωστή κρέμεται η ομαλή λειτουργία οκτώ δημόσιων νοσοκομείων, καθώς οι προμηθευτές δηλώνουν εκ των πραγμάτων αδυναμία να εφοδιάζουν κανονικά όχι μόνο το ΕΣΥ, αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ με υγειονομικό υλικό, και κυρίως με αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Τα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται «στο κόκκινο» από πλευράς χρεών προς τους προμηθευτές είναι ο Ευαγγελισμός, το Αττικόν, το Τζάνειο, το Σισμανόγλειο, το Αγία Όλγα στη Νέα Ιωνία και τα γενικά νοσοκομεία Ρόδου, Αλεξανδρούπολης και Καλαμάτας. Σοβαρές, όμως, δυσκολίες στη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν και άλλες μονάδες της χώρας, πλην επί του παρόντος οι διοικήσεις τους αντιμετωπίζουν την κατάσταση.
Όπως υποστηρίζουν οι προμηθεύτριες εταιρίες, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, οι συνολικές οφειλές αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν ήδη από το 2007. Πιο συγκεκριμένα, δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, πρώην μονάδες του ΙΚΑ και νυν του ΕΟΠΥΥ οφείλουν στους προμηθευτές 140 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-09, 91 εκατ. από το 2010, 240 εκατ. από το 2011 και άλλα 310 εκατ. για τη χρονιά που διανύουμε.
Από αυτά, οι οφειλές του πρώην ΙΚΑ αγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ του ΕΟΠΥΥ τα 26 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρέη βαραίνουν τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Να συμπληρώσουμε πως ο ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός πως χρωστάει λίγα χρήματα προς τους προμηθευτές σε σχέση με τους παρόχους υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα), εντούτοις δεν έχει προβεί σε καμία πληρωμή από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το προεδρείο του Συνδέσμου από το υπουργείο Υγείας, έχει προβλεφθεί κονδύλι για την αποπληρωμή των χρεών του πρώην ΙΚΑ προς παρόχους υγείας και προμηθευτές. Εντούτοις, επειδή στις προθέσεις του υπουργείου είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας να καταβληθούν έχοντας υποστεί «κούρεμα» τουλάχιστον κατά 400 εκατ., οι προμηθευτές φοβούνται πως ούτε και αυτοί θα μπορέσουν να πληρωθούν στο ακέραιο από τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζονται και πως το κούρεμα αυτό «αναγκαστικά» θα μετακυλήσει και στον κλάδο τους.
Όπως τονίζει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας Παύλος Αρναούτης, ήδη οι εταιρείες αδυνατούν να προμηθεύουν κανονικά τους φορείς υγείας λόγω έλλειψης ρευστότητας, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να παρατηρούνται κυρίως στα αναλώσιμα υλικά. Είναι χαρακτηριστικό, πως από τα 180 μέλη που είχε ο Σύνδεσμος, μόνο τα 120 είναι αυτή τη στιγμή ενεργά. Οι υπόλοιπες εταιρείες στην ουσία έχουν σταματήσει να λειτουργούν κανονικά.
Όπως σημειώνει ο κ. Αρναούτης, τα προβλήματα στην αγορά είναι λίγο πολύ κοινά: οι εταιρείες από το εξωτερικό που τους προμηθεύουν πιέζουν για την εξόφληση των τιμολογίων τους ή ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς και από την άλλη οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα, δεν έχουν ξεπεραστεί οι επιπτώσεις από το κούρεμα των ομολόγων, με τη ζημιά προς τις προμηθεύτριες εταιρείες να υπολογίζεται στα 600 εκατ. τουλάχιστον.
Πηγή: capital.gr