Η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος εγκυμωνεί κινδύνους για την ειρήνη. Λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δοθεί, μόνο εάν υπογραφεί διεθνής συμφωνία για την απαγόρευση των εξοπλισμών στο διάστημα.
Πρόσφατα, τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη γη, δύο καινούργιοι στρατιωτικοί δορυφόροι. Ενας αμερικανικός και ένας ρωσικός. Αν και η εκτόξευση τέτοιων δορυφόρων είναι κάτι συνηθισμένο την τελευταία δεκαετία, δεν παύει να υπενθυμίζει τους κινδύνους από τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος. Μια προοπτική που μπορεί να αποφευχθεί, μόνο αν με μια κίνηση καλής θέλησης και από τα δύο μέρη, υπογραφεί μια διεθνής συμφωνία για την απαγόρευση των εξοπλισμών στο διάστημα.
Ο «πόλεμος των άστρων»
Πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που το Μάϊο του 1977 πίστεψαν ότι η τρέλα του George Lucas στο διάσημο πλέον κινηματογραφικό του έργο, «Star Wars», θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα, 35 χρόνια μετά την ταινία επιστημονικής φαντασίας, είναι προφανές ότι πόλεμος μπορεί να γίνει στο διαστημικό χώρο και όχι μόνο μέσα στα στούντιο του Hollywood. Αλλωστε, τα αμυντικά δόγματα των υπερδυνάμεων βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους εξοπλισμούς στο διάστημα.
Η τέχνη του πολέμου στο μέλλον δεν θα βασίζεται στην κατάληψη του εδάφους του εχθρού, αλλά στις επιχειρήσεις ακριβείας που θα χτυπάνε τον εχθρό στα ζωτικά του σημεία. Το αμυντικό δόγμα της μαζικής χρήσης χερσαίων δυνάμεων με βάση τα τεθωρακισμένα οχήματα, αποτελεί παρελθόν. Μειώνεται και ο στρατηγικός ρόλος της αεροπορίας. Η έμφαση που δίνεται στην έννοια «στρατηγικά όπλα», μετατοπίζεται από την κλασική «πυρηνική τριάδα», στα μη-πυρηνικά όπλα, με κύρια μέσα τα οπλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας.
Τα όπλα αυτά προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού δορυφόρων και κάθε λογής άλλων συστημάτων σε τροχιά. Αυτοί θα παρέχουν αναγνώριση και θα διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων και προβλέψεων πορείας, καθώς και συστήματα για τη δική τους προστασία και άμυνα. Οι ΗΠΑ αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρήσης δορυφόρων για στρατιωτικούς σκοπούς. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, το 2009, πέτυχε την έγκριση από το αμερικάνικο Κογκρέσο 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πολεμικά σχέδια στο διάστημα. Ο διάδοχος του στην κυβέρνηση Ομπάμα, Λίον Πανέτα, σαφώς και δεν προτίθεται να μειώσει αυτές τις δαπάνες.
Θέμα χρόνου
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς έγκυρων στρατιωτικών αναλυτών, όπως για παράδειγμα του στρατηγού Βλαντίμιρ Σλιπτσένκο, που απεβίωσε πρόσφατα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020, ο αριθμός των οπλικών συστημάτων υψηλής ακρίβειας των κορυφαίων χωρών του κόσμου, θα φτάσουν τις 70 έως 90 χιλιάδες μονάδες. Καθένας αντιλαμβάνεται ότι για να είναι αποτελεσματικά απαιτείται ένας τεράστιος αριθμός δορυφορικών συστημάτων. Διότι χωρίς τα τελευταία, οι πύραυλοι Cruise και οι «έξυπνες βόμβες» που μπορούν να χτυπήσουν στόχο σε μέγεθος κουνουπιού, μετατρέπονται σε άχρηστα σίδερα και μεταλλικούς τενεκέδες.
Αυτό σημαίνει ότι είναι απλά θέμα χρόνου η ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων που θα τίθενται σε γήϊνη τροχιά, ικανά να χτυπήσουν στόχους στο διάστημα, στην ατμόσφαιρα ή στο έδαφος. «Σε αυτόν που ανήκει το διάστημα, ανήκει όλος ο κόσμος», λέει ο πρώην επικεφαλής των δορυφορικών συστημάτων των ρώσικων Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Ανατόλι Σιτνόφ.
Πάντως, πολλοί στρατιωτικοί παρατηρούν ότι η Ρωσία βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ στην κούρσα των διαστημικών οπλικών συστημάτων. Συνολικά, σε τροχιά γύρω από τη γη βρίσκονται περίπου 500 αμερικάνικες και 100 ρώσικες «συσκευές» και μηχανήματα. Η ρώσικη «αμυντική δορυφορική ομάδα», σύμφωνα με τους ρώσους εμπειρογνώμονες, είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο της αντίστοιχης των ΗΠΑ. Ας ληφθεί επίσης υπόψη, ότι δεν είναι όλες οι συσκευές, σε κατάσταση επιχειρησιακής λειτουργίας.
Ολέθρια λάθη
Στο μέσον Ιουνίου του 2012, το πειραματικό διαστημικό όχημα της USAF, Χ-37Β, έκανε μια επιτυχημένη προσγείωση, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (με αυτόματο πιλότο), μετά από 15 μήνες αυτόνομης πτήσης σε τροχιά γύρω από τη γη. Ο επικεφαλής του προγράμματος, αντισυνταγματάρχης Τομ Μακιντάϊρ, δήλωσε ότι μετά την απόσυρση του στόλου των διαστημικών λεωφορείων, το διαστημόπλοιο που δοκιμάζεται, δίνει «εξαιρετικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας». Οι αμερικανοί δεν κρύβουν ότι οι τεχνολογίες αυτές αφορούν κυρίως στη δημιουργία οπλικών συστημάτων.
Η ρώσικη θέση είναι πολύ διαφορετική από την αμερικάνικη. Το Μάιο του 2008, ο διοικητής των διαστημικών δυνάμεων, στρατηγός Βλαντίμιρ Ποπόβκιν (σήμερα είναι επικεφαλής της «Roscosmos») προειδοποίησε: «Είμαστε κατηγορηματικά ενάντια στην τοποθέτηση οποιασδήποτε μορφής όπλων σε τροχιά. Το διάστημα αποτελεί ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν όρια. Η τοποθέτηση όπλων σε αυτό, θα ανατρέψει τις ισορροπίες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα διαστημικά συστήματα και τα τροχιακά συγκροτήματα, είναι τεχνικά πολύ περίπλοκα συστήματα και μπορεί να υπάρξουν σφάλματα. «Εγώ ως διοικητής των διαστημικών δυνάμεων, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι όταν τεθεί μια διαστημική συσκευή εκτός λειτουργίας, αυτό θα έχει προκληθεί μόνον από εχθρική ενέργεια». Κατά την άποψη των στρατιωτικών, η στρατηγική πυρηνική σταθερότητα, δηλαδή ένας υψηλός βαθμός αποτροπής από ξαφνικό πυρηνικό πλήγμα, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την λειτουργικότητα των δορυφόρων έγκαιρης προειδοποίησης και από την αδιάλειπτη λειτουργία των δορυφόρων αναγνώρισης. Σε περίπτωση που μια τέτοια συσκευή τεθεί εκτός λειτουργίας, η κατάσταση για τη χώρα που υποστηρίζεται από τέτοια συστήματα, αρχίζει να γίνεται αβέβαιη. Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται το επίπεδο ανασφάλειας και δυσπιστίας, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πόλεμο και καταστροφή.
Προφανώς, είχε δίκιο ο ηθοποιός Χάρισον Φορντ, ο οποίος έπαιξε έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην ταινία «Star Wars» (τον πιλότο Han Solo), όταν είπε ότι η ταινία «δεν αφορά στο διάστημα, αλλά είναι για τους ανθρώπους, διότι ερευνά πρωτίστως τις ανθρώπινες σχέσεις». Η ανθρωπότητα θα πρέπει να συμφωνήσει αν θα προχωρήσει ειρηνικά στην κατάκτηση του διαστήματος ή θα μετατρέψει το διάστημα σε μια τρισδιάστατη αρένα της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη γη.
Πηγή: rbth.gr