Με αυτόν τον τίτλο, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου του 2012 στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», παρουσίασε την πρώτη της φθινοπωρινή εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη των προγόνων της, στο πλαίσιο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Συνεργάστηκαν μαζί της: η Ένωση Συλλαίων, ο Σύλλογος Μικρασιατών Αναβύσσου & ευρύτερης περιοχής, η Αδελφότης Προκοπιαίων Χαλκίδας και ο Φιλεκπαιδευτικός, Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Η Ναζιανζός».
Τους χαιρετισμούς και την παρουσίαση των συνεργαζόμενων Συλλόγων ανέλαβε η Γραμματέας της «Καππαδοκίας» κα Κυριακή Μπρόλιου. Κατόπιν έδωσε το λόγο στην κα Βάσω Παπαδοπούλου, Πρόεδρο των Σινασσιτών και Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, η οποία αναφέρθηκε στην δράση της Ένωσης και το κοινωφελές έργο της.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τάκης Σαλκιτζόγλου, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλαίων. Η ομιλία του περιεστράφη γύρω από την ενότητα όλων των Καππαδοκών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Κονιαλήδες και όλοι οι Καραμανλήδες. Τόνισε ότι όλοι αυτοί οι Μικρασιάτες ανήκουν στην ίδια κατηγορία των Ελλήνων της Ανατολής, που διαφύλαξαν επί αιώνες την εθνοθρησκευτική τους ταυτότητα, παρά τους εξισλαμισμούς και τις διώξεις.
Οι πρόγονοί μας, είπε, αεικίνητοι έμποροι και τεχνίτες, ταξίδευαν από μικρή ηλικία σε ολόκληρη την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από τα παράλια του Αιγαίου μέχρι το Ερζερούμ και το Χαλέπι και από τις πόλεις του Πόντου μέχρι την Ταρσό και την Αττάλεια. Με την ευφυΐα τους και την εργατικότητά τους δημιούργησαν τις γνωστές χριστιανικές κοινότητες, που διέσωσαν την εθνική τους ιδιαιτερότητα και στις περισσότερες περιπτώσεις και την ελληνική γλώσσα, με τις διάφορες καππαδοκικές διαλέκτους.
Τους Έλληνες της Καππαδοκίας, όπως και όλης της Μικράς Ασίας, τους ένωνε το όμαιμον, το ομόθρησκον και το ομόγλωσσον. Γιατί ακόμα και αυτοί που υποχρεώθηκαν να ξεχάσουν τα ελληνικά, διατήρησαν την ελληνική γραφή και τελούσαν τη λειτουργία στις εκκλησίες τους στη γλώσσα του Ευαγγελίου.
Αυτή την ενότητα, κατέληξε ο ομιλητής, πρέπει να τη διαφυλάξουμε και να την προχωρήσουμε. Μια ενότητα που σφυρηλατήθηκε στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς, τότε που οι πατεράδες μας στέγασαν τα όνειρά τους μέσα στις παράγκες με το πισσόχαρτο και το μαγκάλι, αλλά με άσβηστη πάντα μέσα τους την φλόγα της δημιουργίας.
Κατόπιν οι καλεσμένοι παρακολούθησαν ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ της ΕΤ3, που είχε την ευγενή καλοσύνη να προβάλει ο κ. Θεόφιλος Φώσκολος, από την Ανάβυσσο και συμπλήρωσε, με τη δύναμη της εικόνας, τα όσα είπε ο προηγούμενος ομιλητής για την ευλογημένη γη της Καππαδοκίας.
Τη σκυτάλη πήρε η χορωδία της Αναβύσσου, ενώ συγχρόνως στην οθόνη, ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ, έδειχνε την εγκατάσταση των προσφύγων από την Καππαδοκία και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας στην Ανάβυσσο. Το τραγούδι τους ήταν η αρχή του καλλιτεχνικού προγράμματος και στη συνέχεια το Χορευτικό Εργαστήρι του Δήμου Νέας Ιωνίας και το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Προκοπιαίων Χαλκίδας έκλεισαν τη βραδιά και εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Αξίζει να τονίσουμε την αναλυτική παρουσίαση των χορών από μέλος του χορευτικού Εργαστηρίου, γεγονός απαραίτητο γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν τη σημασία των κινήσεων και φυσικά τους τούρκικους στίχους των τραγουδιών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Κωνσταντίνος Μανιάτης, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, ο κ. Ξένος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν., οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Αναστασία Δημητσάνου και κ. Τάκης Κωστιδάκης, η κα Δέσποινα Βενετσανοπούλου, Πρόεδρος των Συνταξιούχων και επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας, αντιπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και φίλοι της Καππαδοκίας.
Πηγή: ekfrasi.net