Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Με πηγαίους τίτλους στις εφημερίδες «Το δηλητήριο του ποταμού εξαπλώνεται», καμπάνιες συλλογής υπογραφών και συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, Τούρκοι πολίτες της Ανατολικής Θράκης στη γειτονική χώρα αναδεικνύουν ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά τελικά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θράκης. Ο ποταμός Εργίνης στην Τουρκία είναι ένα ποτάμι που διέρχεται όλη την Ανατολική Θράκη και φτάνει 30 χλμ έξω από την Κωνσταντινούπολη. Διέρχεται από μεγάλες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα όπως του Τσόρλου, Λελέμπουργκάζ, της Αδριανούπολης και των Σαράντα Εκκλησιών και είναι ένα από τα πιο βρώμικα ποτάμια της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος ουσιαστικά ανέδειξε το ζήτημα κατά την επίσκεψη στην Κομοτηνή του νομάρχη Αδριανούπολης Χασάν Ντουρουέρ.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2010
Ανεπεξέργαστα λύματα και απόβλητα διάφορων δραστηριοτήτων που εδρεύουν σε βιομηχανικές ζώνες στην διασυνοριακή πλευρά της Τουρκίας δέχεται ο ποταμός Έβρος, σύμφωνα με δειγματοληψίες που εξασφάλισε σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η Real Planet και ο συντάκτης Γιάννης Μύττης από το Ινστιτούτο Υδάτων του ΕΛΚΕΤΕ τον Ιούλιο του 2010. Οι μετρήσεις ξεκινούν από το Ορμένιο και δείχνουν επιβαρύνσεις με ψευδάργυρο σε χαμηλές τιμές. «Στο κομμάτι της Ορεστιάδας έχουμε επιβαρύνσεις με τοξικό μόλυβδο που φθάνει στα 112 μg/l (με όριο για το πόσιμο νερό τα 10 μg/l) και την ύπαρξη ψευδάργυρου στα 1.172 μg/l και χαλκού.
Το μικροβιολογικό φορτίο αγγίζει τα 12.000 άτομα ανά 100ml και καταδεικνύει ζωικά απόβλητα ή αστικά λύματα», εκτιμά στο συγκεκριμένα δημοσίευμα ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ. Σε περιοχή κοντά στο Διδυμότειχο, το μικροβιολογικό φορτίο παραμένει σα ίδια επίπεδα, ενώ εντοπίζεται και αμμωνία που αγγίζει τα 60 μg/l (το όριο για το πόσιμο νερό είναι τα 50 μg/l) και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνει απόβλητα από γεωργικές εργασίες κ.ά. Οι μικροβιολογικές συγκεντρώσεις δεν υποχωρούν ούτε στο Σουφλί ούτε στο Τυχερό, με την αμμωνία να αγγίζει και εδώ τη συγκέντρωση των 70 μg/l. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με το υψηλό μικροβιολογικό φορτίο που εντοπίζεται στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο από τα λύματα της Ανδριανούπολης, αλλά και στο Τυχερό, όπου ο Εργίνης συναντά τον Έβρο.
ΕΝΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014
Ενημέρωση για το θέμα, αλλά και άμεση λύση ζήτησαν από τον νομάρχη της Αδριανούπολης Χασάν Ντουρουέρ οι φορείς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κατά επίσκεψή του στην Κομοτηνή. Υπάρχει πρόβλημα ποιότητας νερού και εδώ χρειάζεται συνεργασία, είπε ο κ. Κατσιμίγας, σημειώνοντας τα εξής «ο Έβρος είναι ένα ποτάμι που παροχετεύει ένα πολύ μεγάλο μέρος της Βουλγαρίας και όλη την Ανατολική Θράκη. Ο παραπόταμος του Έβρου Εργίνης είναι ένα ποτάμι που παροχετεύτει όλη την Ανατολική Θράκη και φτάνει 30 χλμ από την Κωνσταντινούπολη. Διέρχεται από μεγάλες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα όπως του Τσόρλου, Λελέμπουργκάζ, της Αδριανούπολης και των Σαράντα Εκκλησιών και είναι ένα από τα πιο βρώμικα ποτάμια της Ευρώπης. Είναι ένα πρόβλημα που το γνωρίζουν οι Τούρκοι και ο νομάρχης μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πρωθυπουργική εντολή μέχρι το 2014 να έχει περιοριστεί έως και μηδενιστεί η ρύπανση του Εργίνη και κατά συνέπεια και η ρύπανση του Έβρου». Να σημειωθεί ότι Εργίνης συμβάλλει με τον Έβρο στο ύψος περίπου του Τυχερού.
ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ
Στη συνάντηση μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλου Δαμιανίδη, του εκτελεστικού γραμματέα Κώστα Κατσιμίγα και του νομάρχη Αδριανούπολης Χασάν Ντουρουέρ τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνει με τα πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Έβρο. Το θέμα των ποσοτήτων των νερών βέβαια είναι πρόβλημα που προέρχεται από τη Βουλγαρία και εκεί πρέπει να γίνει η διαχείριση. Επομένως, όπως τόνισε ο κ. Κατσιμίγας, «έχουμε με τους Τούρκους ένα κοινό πρόβλημα και από κοινού το αντιμετωπίζουμε με τη Βουλγαρία, πρόβλημα τεχνικό που λύνεται μόνο με μία επένδυση που πρέπει να γίνει στο φράγμα του Ιβαίλοβγκραντ. Μάλιστα την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση των υπηρεσιών υδάτων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης με την αντίστοιχη τουρκική υπηρεσία στην Αδριανούπολη. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα των κουνουπιών που περνούν εκατέρωθεν των δύο διασυνοριακών περιοχών χωρίς τελωνειακές διατυπώσεις και διαβατήρια. Και σε αυτό το μέτωπο χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση, γι’ αυτό ο κ. Κατσιμίγας ζήτησε από τον νομάρχη Αδριανούπολης να γίνει μία συνάντηση των υγειονομικών αρχών των δύο περιοχών προκειμένου να διαπιστώσουν τι είδους σκευάσματα και τι είδους μεθόδους θα ακολουθήσουν από κοινού προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα.
Τέλος στο τραπέζι τέθηκε το θέμα της κατασκευής νέας γέφυρας στους Κήπους που θα είναι μεγάλων απαιτήσεων και μεγάλων δυνατοτήτων. Αυτό όμως σημαίνει ότι και η ελληνική πλευρά πρέπει να επισπεύσει την κατασκευή νέου τελωνειακού σταθμού. Ταυτόχρονα εθίγη το θέμα της σιδηροδρομικής γέφυρας στο Πύθιο, η οποία κατασκευάστηκε το 1890 και λόγω του μεγέθους της δημιουργεί στραγγαλισμό και τα νερά όταν καταφθάνουν σε μεγάλες ποσότητες δεν μπορούν να περάσουν από το στενό σημείο με αποτέλεσμα η περιοχή να είναι από τις πλέον ευαίσθητες στην πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων.
Πηγή: xronos.gr