Το “τέρας του Λοχ Νες” αποτελεί ίσως το πιο πολυσυζητημένο και διάσημο απ’ όλα τα μυστηριώδη όντα του θαλάσσιου κόσμου και αποτελεί αναμφισβήτητα το ον με τους περισσότερους μάρτυρες όσον αφορά την παρουσία του.
Αξιόλογοι ερευνητές και μελετητές μεταφυσικών φαινομένων δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η Νέσυ (όπως είναι γνωστό το ον στο ευρύ κοινό),όντως υπάρχει και κατοικεί στην πασίγνωστη πλέον λίμνη Νες της Σκωτίας. Από πού προήλθε όμως η ονομασία ”Τέρας του Λοχ Νες”;
Η λέξη Λοχ ανήκει στην γλώσσα Gaelic, η οποία αποτελεί γλώσσα της κέλτικης φυλής και σημαίνει “λίμνη”. Νες ονομάζεται η λίμνη η οποία φιλοξενεί το μυστηριώδες αυτό πλάσμα. Συνοψίζοντας, συμπεραίνουμε ότι Λοχ Νες σημαίνει “λίμνη Νες” άρα η φράση “Το τέρας του Λοχ Νες” σημαίνει “το τέρας της Λίμνης Νες”.
Μετά από αυτή τη σύντομη σημασιολογική ανάλυση, ας ξεκινήσουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο έτος 565 μ.Χ., χρονιά κατά την οποία η Νέσυ έκανε την παρθενική της εμφάνιση στη λίμνη Νες. Ο πρώτος μάρτυρας της παρουσίας της Νέσυ στη λίμνη Νες, ήταν ο ιεραπόστολος άγιος Κολούμπα και ένας μαθητής του.
Πώς όμως πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή του “τέρατος” με ανθρώπινα όντα και πόσες αναφορές θέασης του τέρατος έχουν καταγραφεί; Ένα ανοιξιάτικο πρωινό του προαναφερθέντος έτους, ο Ιρλανδός Ιεραπόστολος Κολούμπα τελούσε μια ταφή σε μια όχθη της λίμνης Νες. Μετά το τέλος της ταφής, ένας από τους μαθητές του επιχείρησε να κολυμπήσει μέχρι την απέναντι όχθη με σκοπό να φέρει μια βάρκα για τη μεταφορά του δασκάλου του. Ενώ είχε διανύσει περίπου την μισή απόσταση,το τέρας έκανε την εμφάνιση του και ετοιμάστηκε να του επιτεθεί.
Ο άγιος Κολούμπα, φώναξε τα εξής λόγια:”Think not to go futher,nor touch thou that man.Quick go back…”(Μηνσκεφτείς να προχωρήσεις, ούτε να αγγίξεις αυτόν τον άνθρωπο. Γρήγορα κάνε πίσω). Μυστηριωδώς, το τέρας υπάκουσε και βούτηξε στα σκοτεινά νερά της λίμνης.
Διασχίζουμε μερικούς αιώνες γαλήνης, ώσπου τον 16ο αιώνα ο ιστορικός Έκτορ Μπόες στο βιβλίο του Ιστορία της Σκωτίας αναφέρει ότι ένα τέρας αναδύθηκε μέσα από τα νερά της λίμνης και καταβρόχθισε 3 άντρες. Είναι η πρώτη φορά που η Νέσυ κατηγορείται για θανάτους ανθρώπων. Το 1912,ένα κορίτσι μόλις 9 χρονών δήλωσε ότι είδε ένα πάρα πολύ μεγάλο πλάσμα με πολύ μεγάλα και πλατιά πόδια στην νοτιοδυτική όχθη της λίμνης. Στην περιγραφή αυτή βασίστηκε η πρώτη προσπάθεια από τους επιστήμονες ώστε να κατανοήσουν την φύση του όντος. Οι περιγραφές ταίριαζαν σε ένα είδος υδρόβιου δεινοσαύρου, του πλαισιόσαυρου. Όμως, σύμφωνα με την γνωστή σε όλους μας θεωρία των επιστημόνων, οι δεινόσαυροι είχαν εξαφανιστεί από όλη την Γη πριν αρκετά εκατομμύρια χρόνια. Μήπως η λίμνη Νες αποτελεί εξαίρεση;
Επόμενος σταθμός, το έτος 1933, εποχή κατά την οποία φτιαχνόταν ένας αυτοκινητόδρομος, άρα πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης Νες. Το ζεύγος Σπάισερ παρατήρησε την Νέσυ στη βόρεια ακτή του Νες. Την ίδια χρονιά κατάφερε ένας άντρας ονόματι Μάλκομ Ίρβιν να κινηματογραφήσει την Νέσυ. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε σάλος στην επιστημονική κοινότητα. Πολλοί ήταν αυτοί που πείστηκαν για την ύπαρξη του εν λόγω τέρατος, ενώ άλλοι βιάστηκαν να υποστηρίξουν ότι το φίλμ ήταν πλαστό. Το 1936, έχουμε ένα δεύτερο φιλμ με πρωταγωνίστρια την Νέσυ, τραβηγμένο πάλι από τον Μάλκομ Ίρβιν. Αυτή τη φορά, οι αμφισβητίες όσον αφορά την αυθεντικότητα του φιλμ, μειώθηκαν στο ελάχιστο.
Μερικά χρόνια αργότερα, δύο αστυφύλακες, οι Τζών Φρέηζερ και Άλεξ Κάμπελ οι οποίοι εργάζονταν ως φύλακες στη λίμνη, αποφάσισαν να βγουν για λίγο στα ανοιχτά της λίμνης με σκοπό να ψαρέψουν. Καθώς διέσχιζαν τα ήρεμα νερά της λίμνης, άκουσαν έντονους παφλασμούς και είδαν τα νερά της λίμνης να αναταράσσονται βίαια. Ο Φρέηζερ ξαφνιάστηκε και ρώτησε τρομαγμένος τον Κάμπελ τι συνέβαινε και ο Κάμπελ γεμάτος τρόμο απάντησε ότι είχαν συναντήσει το τέρας του Λοχ Νες. Ο ίδιος ο Άλεξ Κάμπελ, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει συναντήσει την Νέσυ συνολικά 18 φορές, δήλωσε σε μια συνέντευξη: ”Καλύτερα από κάθε άλλη φορά, είδα το τέρας ένα πρωινό του Μαϊου του 1934, έξω από το ναυπηγείο του Άμπεϋ. Εκείνο το πρωί ψάρευα σωλομούς. Ξαφνικά, είδα το νερό στην είσοδο του καναλιού να φουσκώνει υπερβολικά. Έμεινα άναυδος. Τότε, ξεπρόβαλλε μέσα από το νερό ένα τεράστιο κεφάλι κι από πίσω ένα τεράστιο σώμα με τέσσερις καμπούρες. Το ον φαινόταν φοβισμένο. Μόλις αντιλήφθηκε ότι το κοιτάω, εξαφανίστηκε μέσα στη λίμνη. Υπολογίζω ότι το μήκος του σώματος του έφτανε τα 10 μέτρα ενώ το ύψος του κεφαλιού και του λαιμού του ήταν γύρω στα 2μέτρα.”
Η τελευταία φορά που ο Κάμπελ είδε το τέρας ήταν στο δρόμο για το Ινβερνές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, φάνηκε μόνο μια από τις καμπούρες του, και ξαφνικά έφτασε στην άλλη άκρη της λίμνης με εκπληκτική ταχύτητα. Μια ματιά στην γεωλογία όσον αφορά τον τρόπο κατά τον οποίο δημιουργήθηκε η λίμνη του Λοχ Νες ίσως έριχνε φως σε μερικά σκοτεινά σημεία της ιστορίας του τέρατος. Η λίμνηΝες έχει μήκος 40 χιλιόμετρα, δημιουργώντας ένα πολύ υποβλητικό τοπίο.
Όλη ηλίμνη είναι περιστοιχειωμένη από απότομες βουνοπλαγιές. Τα νερά της είναι πάντα σκοτεινά και λασπώδη ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 275 εως 300 μέτρα. Το πέτρωμα από το οποίο αποτελείται η οροσειρά η οποία “αγκαλιάζει” το Λοχ Νες είναι, σύμφωνα με τους γεωλόγους ένα από τα αρχαιότερα πετρώματα της Γης. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η λίμνη Νες δημιουργήθηκε πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια, εποχή κατά την οποία η Σκωτία (θεωρητικά πάντα) μετατοπίστηκε από την Αυστραλασία στην μέγα-ήπειρο της Παγγαίας. Όταν μετακινήθηκαν οι τεκτονικές πλάκες, η Σκωτία διέσχισε τον Ισημερινό, ενώ οι τεκτονικές πλάκες χωρίστηκαν και άρχισαν να έλκονται προς τους Πόλους.
Ήταν η αρχή της Εποχής των Πάγων. Οι οροσειρές της Σκωτίας, που τότε θα είχαν το ύψος των Ιμαλαϊων, σήμερα έχουν το μέγεθος μικρών βουνών. Οιγεωλόγοι το αιτιολογούν αυτό λέγοντας ότι συνέβη λόγω της φθοράς του πετρώματος, όμως η έλξη των ηπείρων προς τους Πόλους μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι οροσειρές βυθίστηκαν στην Βόρεια Θάλασσα που καταλήγει στον πολύ μυστηριώδη Βόρειο Πόλο. Όλα τα ζωικά είδη που υπάρχουν σήμερα στην λίμνη του Νες, προέρχονται από την Βόρεια Θάλασσα. Άραγε ήταν σε θέση ο μυστηριώδης Βόρειος Πόλος να φιλοξενεί ένα εξίσου μυστηριώδες και αινιγματικό πλάσμα όπως η Νέσυ;
Κλείνονταςτην περιήγηση και την μίνι μελέτη όσον αφορά την μυστηριώδη λίμνη του Νες και το πλάσμα που φιλοξενεί, θα ήθελα να πω ότι αν δεν υπήρχαν τόσα πολλά στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα,δεν θα το έπαιρνα καν στα σοβαρά. Όμως, τα στοιχεία υπάρχουν και μάλιστα είναι συντριπτικά και δεν ανέχονται ούτε το παραμικρό ίχνος δυσπιστίας ή αμφιβολίας. Η ύπαρξη της Νέσυ είναι κάτι παραπάνω από αδιαμφισβήτητη…
Πηγή: metafysico.gr