Με επιτυχία η ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Λάρισας.
90 χρόνια πέρασαν από τη μαύρη για τον Ελληνισμό χρονιά του 1922. Η χρονιά που χάσαμε με τον πλέον φρικιαστικό τρόπο τις πατρίδες μας, τη γη μας, τους ανθρώπους μας, τις αναμνήσεις μας. Είναι πολλές οι αιτίες που οδήγησαν στη Μικρασιατική καταστροφή και η Ιστορία τις αποκαλύπτει σταδιακά και αποδίδει τις ευθύνες σ’ αυτούς που τους ανήκουν.
Οι Μικρασιάτες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη στις γενιές που ακολουθούν. Αφ’ ενός μεν να μη λησμονηθεί το τραγικό γεγονός της καταστροφής, αλλά περισσότερο απ’ όλα να διατηρηθεί και να συνεχίζει να ανθεί ο Μικρασιατικός Πολιτισμός μέσα από τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια μας τις ιστορίες μας και τη δύναμη της Ελληνικής ψυχής.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας μία συγκινητική εκδήλωση με ομιλήτρια την ιστορικό κα Ευγενία Μπουρνόβα και θέμα την Αποκατάσταση των Προσφύγων της Μικράς Ασίας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Αγοραστός, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλώνοντας ότι η περιφέρεια θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια των Συλλόγων.
Όπως ανέφερε : «Σήμερα, 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, την τραγικότερη σελίδα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν βίαια, έχασαν τις οικογένειές τους και τις περιουσίες τους, βασανίσθηκαν και εξοντώθηκαν. Σε μια εποχή που η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για τη διεκδίκηση μιας δυναμικής θέσης στο μέλλον, τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν ένα χειροπιαστό παράδειγμα διατήρησης της ιστορικής μας κληρονομιάς.»
Χαιρετισμό απεύθυνε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών κ. Χρήστος Παυλίδης, ο οποίος θύμισε τις συνθήκες με τις οποίες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έφθασαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, καταλήγοντας ότι «δεν δικαιούμαστε να ξεχάσουμε τι είχαμε, τι χάσαμε και κυρίως γιατί το χάσαμε».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Μπουρνόβα, μετά την κατάρρευση του μετώπου στη Μικρά Ασία και τη βίαια διάλυση των εκεί ελληνικών κοινοτήτων, έφθασαν στη χώρα, κάτω από άθλιες συνθήκες, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες σε μια χώρα που το 1920 δεν αριθμούσε συνολικά παρά 5 εκατομμύρια άτομα και δεν μπορούσε να τους φροντίσει.
Από τους πρόσφυγες αυτούς, οι μισοί έμειναν στην ύπαιθρο και οι άλλοι μισοί στις πόλεις. Πέρα από την αντιμετώπιση, όπως έγινε, των άμεσων προβλημάτων σίτισης και στέγασης, το ζήτημα της μονιμότερης ένταξης των προσφύγων στην συνολική ζωή του τόπου, ανέλαβε το 1923 η Επιτροπή Αποκατάστασης των Προσφύγων εφοδιασμένη με δάνειο 10 εκατομμυρίων στερλινών, υπό την εγγύηση της Κοινωνίας των Εθνών και με τη βεβαίωση του ελληνικού δημοσίου ότι θα της παραχωρούσε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
Από τους πρόσφυγες, όσοι ήταν αγρότες πριν την καταστροφή, θα έπαιρναν αγροτικούς κλήρους, από τη γη που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ για τους αστούς πρόσφυγες σχεδιαζόταν προγράμματα οικιστικής και επαγγελματικής αποκατάστασης.
Οι περισσότεροι από τους πρώτους εγκαταστάθηκαν στην Μακεδονία, στα κτήματα που είχαν αφήσει πίσω τους οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί, που εγκατέλειψαν την περιοχή στη διάρκεια του πολέμου, ή αμέσως μετά, ενώ τους δεύτερους απορρόφησαν κυρίως το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και η Θεσσαλονίκη.
Οι πλέον σημαντικές και μακρόχρονες επιπτώσεις από την εγκατάσταση των προσφύγων είναι η πραγματοποίηση της αγροτικής μεταρρύθμισης του Βενιζέλου, η δημιουργία καινούργιων πόλεων και η αναδιάρθρωση της δημόσιας υγείας της χώρας.
Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών κα Δέσποινα Θεοδώρου.
Στο αίθριο του Δημοτικού Ωδείου προβάλλονταν φωτογραφικό υλικό από τη Μικρά Ασία, από τη συλλογή του Λαρισαίου φωτογράφου Ντίνου Σαπουνά.
Τη βραδιά έκλεισε η χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κιλελέρ υπό τη Διεύθυνση του κ. Αντώνη Μαρέτη, που συγκίνησε το κοινό με αγαπημένα Μικρασιατικά τραγούδια και αποκορύφωμα το τελευταίο τραγούδι, «Τη Ρωμιοσύνη μη την κλαις», που ξεσήκωσε το ακροατήριο.
Πηγή: onlarissa