Πολύ νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε αναπτύχθηκε ο πολύπλοκος εγκέφαλος, όπως προέκυψε από την εξέταση απολιθώματος ηλικίας 520 εκατομμυρίων ετών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» ο αρχαιότερος πολύπλοκος εγκέφαλος εντοπίζεται στον απολιθωμένο σκελετό του εξαφανισμένου αρθρόποδου Fuxianhuia protensa.
«Κανείς δεν περίμενε ότι ένας τόσο προηγμένος εγκέφαλος θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί τόσο νωρίς στην ιστορία των πολυκυτταρικών ζώων», δήλωσε ο καθηγητής νευροβιολογίας Δρ. Nicholas Strausfeld.
Το απολίθωμα μήκους 7,6 εκατοστών χρονολογείται από την Κάμβρια περίοδο και εντοπίστηκε στην επαρχία Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα.
Ήταν μέλος της οικογένειας των αρθρόποδων, τα οποία δεν διαθέτουν ραχοκοκαλιά και σήμερα περιλαμβάνουν έντομα, αραχνοειδή και οστρακόδερμα.
Κατά την εξέταση του απολιθώματος οι επιστήμονες εντόπισαν στα μάτια του αρχαίου αρθρόποδου ίχνη μιας ουσίας που φαίνεται να είναι νευρικός ιστός και συγκεκριμένα οπτικά νεύρα που συνδέονται με τον εγκέφαλο, ο οποίος χωρίζεται σε τρία μέρη.
«Το απολίθωμα παρέχει την πλέον πειστική και σίγουρα την αρχαιότερη περιγραφή ιστού νευρικού συστήματος σε αρθρόποδα», σχολίασε ο Δρ. Graham Budd από το πανεπιστήμιο της Ουπσάλα σχολιάζοντας τη μελέτη.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, με το απολίθωμα κατάφεραν να ανακαλύψουν έναν σύγχρονο εγκέφαλο σε ένα αρχαίο ζώο.
Μάλιστα αυτό που τους εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι εδώ και 550 εκατομμύρια χρόνια η δομή του νευρικού συστήματος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.
Πηγή: econews