Στο μικροσκόπιο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η υπόθεση δημιουργίας χώρου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σε περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου.
Σύμφωνα με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του δήμου Δίου – Ολύμπου, πρόκειται να επιτραπεί η εναπόθεση 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων που προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου, βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων όπως είναι μπαταρίες.
Σχετική ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.
Η εναπόθεση θα γίνει στους χώρους ενεργού λατομείου που χρήζει αποκατάστασης και το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Λιτοχώρου. Από την απόθεση ελλοχεύει κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα από τοξικά απόβλητα.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
«Παρ’ όλες τις «επίσημες» διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για μια τελείως ακίνδυνη εγκατάσταση, είναι απορίας άξιο πως οι τοπικοί φορείς συναινούν στην πραγματοποίηση ενός έργου το οποίο θα μπορούσε –έστω και δυνητικά- να βλάψει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, πλήττοντας τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας.
Το επικίνδυνο υλικό θα μπορούσε να περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα και να ρυπάνει το υδατικό απόθεμα αφού η περιοχή διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και υδατοδιαπερατά εδάφη. Ότι περάσει στα υπόγεια ύδατα θα καταλήξει στο νερό που πίνουμε, στη θάλασσα και φυσικά θα προκαλέσει την δυσφήμηση της τουριστικής αυτής περιοχής.
Τα απόβλητα αυτού του τύπου δεν έγιναν στο παρελθόν αποδεκτά από τους τοπικούς φορείς άλλης περιοχής ενώ υπάρχουν μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας που αμφισβητούν το κατά πόσο αυτό το υλικό είναι ακίνδυνο. Καλώ τις αρμόδιες αρχές να αποσύρουν την έγκριση της απόφασης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο.
Ο Όλυμπος αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά και απαιτεί τον σεβασμό όλων μας.»
Πηγή: skai