Σχεδόν από την εμφάνισή τους, οι διαδικτυακές υπηρεσίες χαρτών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ένοπλες δυνάμεις πολλών κρατών, καθώς η λεπτομέρεια και η ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχουν είναι τέτοια, που κάποιες φορές δείχνουν περιοχές ή εγκαταστάσεις σημαντικές για τον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο των υπηρεσιών χαρτών: χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σύλληψης δύο Τσέχων προγραμματιστών που φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λήμνο, χάριν «ρεαλισμού» στο πολεμικό παιχνίδι ARMA 2.
Το πιο πρόσφατο σχετικό περιστατικό του φαινομένου έχει να κάνει με την αποκάλυψη από το «Bing» (τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft) της βάσης στην οποία έγιναν οι ασκήσεις – «πρόβες» της αποστολής που οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η ομάδα των SEAL του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού έκανε την «πρόβα τζενεράλε» της αποστολής σε μία προσωρινή βάση της CIA – ακριβές αντίγραφο του χώρου όπου θα λάμβανε χώρα η αποστολή, στο Χάρβεϊ Πόιντ στη Βόρεια Καρολίνα. Αναφορά στη βάση (η οποία έκτοτε έχει ξηλωθεί) είχε γίνει και στο «No Easy Day» του Ματ Μπισονέτ, συγγραφέα (υπό το ψευδώνυμο «Μαρκ Όουεν») και μέλος της ομάδας, χωρίς όμως να επισημανθεί η ακριβής της θέση. Ωστόσο, η θέση της δεν παρέμεινε μυστική, καθώς ένας πολιτικός δορυφόρος τη φωτογράφησε και η εικόνα κατέληξε στο «Bing Maps».
Επίσης, αντίστοιχη «κόντρα» υπάρχει και μεταξύ της Apple και της Ταϊβάν, καθώς μία μυστική βάση ραντάρ της χώρας παρουσιάστηκε στο Apple Maps. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αν και δεν υπάρχει από νομικής πλευράς η δυνατότητα να απαγορευτεί η δημοσίευση φωτογραφιών από πολιτικούς δορυφόρους που προορίζονται για εμπορική χρήση, θα ζητηθεί από την Apple να μειώσει την ανάλυση των φωτογραφιών κάποιων εγκαταστάσεων (κάτι αντίστοιχο είχε ζητηθεί και από την Google στο παρελθόν). Πρόκειται για άλλο ένα πρόβλημα για το Apple Maps, το οποίο έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων και σάτιρας λόγω των λαθών που περιείχε, σε σημείο που ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους χρήστες iPhone.
Η βάση είναι ακόμα υπό κατασκευή και θα διαθέτει ένα ραντάρ αξίας 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Raytheon, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση κινεζικού πυραυλικού πλήγματος. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 ο πακιστανικός Τύπος είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες αμερικανικής βάσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφος του Πακιστάν, εκθέτοντας σε μεγάλο βαθμό την αντιτρομοκρατική εκστρατεία των αμερικανικών UAV.
Επίσης, πολιτικός δορυφόρος είχε τραβήξει φωτογραφίες και ενός άγνωστου ρομποτικού αεροσκάφους σε εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Παλμντέιλ της Καλιφόρνια. Όπως αναφέρθηκε, οι φωτογραφίες είχαν ληφθεί τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αλλά κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα το καλοκαίρι.
Πηγη: zougla