Την ανησυχία του για την αξιοπιστία του συστήματος «Αριάδνη», σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να προστρέχουν στους συμβολαιογράφους για μεταβολές οικογενειακές κατάστασης όπως γάμους και θανάτους, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι «το μέτρο αυτό θα το έβλεπα προσωρινό».
«Για προσωρινή κατάσταση είναι μια διέξοδος. Εμένα με ανησυχεί όχι τόσο το κόστος, αλλά η αξιοπιστία της. Αν δεν δώσει το σωστό ΑΦΜ και το σωστό ΑΜΚΑ ο συμβολαιογράφος, αν δεν έχει δυνατότητα να κάνει ελέγχους, τα στοιχεία και αυτά δεν θα είναι αξιόπιστα. Αν υπάρχει αξιοπιστία των δεδομένων από τους συμβολαιογράφους το μέτρο θα δώσει πράγματα. Δεν ξέρω αν έχει χρόνο και δυνατότητα να διασταυρώσει τα στοιχεία ο συμβολαιογράφος» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε ότι αν τα ληξιαρχεία είχαν τη σωστή διασύνδεση δε θα υπήρχε κανένας λόγος για το μέτρο. «Φαίνεται λίγο παράλογο να έχω ληξίαρχο και συμβολαιογράφο για την ίδια πράξη» τόνισε.
Επίδομα θέρμανσης στο πετρέλαιο
Όσον αφορά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι πρώτα θα γίνεται η προμήθεια πετρελαίου και σε δεύτερο χρόνο θα αποζημιώνεται ο φορολογούμενος.
«Ο πολίτης θα πρέπει να κάνει μια αίτηση για να πάρει το επίδομα θέρμανσης, με την οποία κρατάμε τα στοιχεία του για το λογαριασμό τράπεζας και τη διεύθυνση. Οι προϋποθέσεις κρίνονται τη στιγμή της αίτησης» σημείωσε.
Ο γγ. Πληροφορικών Συστημάτων δήλωσε ότι θα χρειάζεται το πολύ ένας μήνας για την καταβολή του επιδόματος, που εκτίμησε ότι θα φτάσει σε 28 λεπτά το λίτρο. «Βοηθά σημαντικά η διάταξη κάνει πολύ πιο δύσκολο αν όχι αδύνατο το λαθρεμπόριο» ανέφερε για την εξομοίωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης.
Αριάδνη: Τι λένε συμβολαιογράφοι – επιχειρήσεις πληροφορικής
«Κατηγορώ» προς την Πολιτεία εξαπολύει στο μεταξύ ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) με αφορμή την εξαγγελία από τον υπουργό Εργασίας του «Συστήματος Αριάδνη».
«Η μέση απόδοση των συμβολαιογραφικών πράξεων, καθαρά δεν υπερβαίνει τα 15 ευρώ, με τα οποία θα καλυφθούν τα έξοδα του γραφείου μας» υποστήριξε στο ΣΚΑΪ ο Κώστας Βλαχάκης, πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών, αναφορικά με την «Αριάδνη».
Υποστήριξε ότι ανέθεσαν στους συμβολαιογράφους αυτή τη διαδικασία καθώς υπάρχουν 3.200, σε όλη την Ελλάδα, όταν τα ΚΕΠ στη χώρα ανέρχονται σε 350, εκ των οποίων πολλά υπολειτουργούν.
«Οι πολίτες δε θα επιβαρυνθούν οικονομικά από την καθιέρωση τού συστήματος «Αριάδνη», που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013», επισημαίνει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.
Πηγή: skai