Παρά το πλήγμα που έχει δεχτεί από την οικονομική κρίση η αγορά του βιβλίου, αρκετοί Έλληνες εκδότες θα δώσουν το «παρών» στην 64η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Η έκθεση ξεκινά την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης είναι η Νέα Ζηλανδία.
Με μειωμένα τα τετραγωνικά του κατά το ήμισυ, το εθνικό περίπτερο, που έχουν ετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων & Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), θα λειτουργήσει φέτος σε τρεις χώρους. Στον πρώτο χώρο, που θα είναι και ο μεγαλύτερος, θα φιλοξενηθούν οι 21 εκδότες, καταβάλλοντας ένα ιδιαίτερα οικονομικό αντίτιμο για τη συμμετοχή τους (200 ευρώ το ράφι).
Οι υπόλοιποι χώροι θα είναι αφιερωμένοι σε δύο θεματικές εκθέσεις, που θα αποτελέσουν τον «κράχτη» της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στη Φρανκφούρτη: μια έκθεση μεταφρασμένων βιβλίων ελλήνων συγγραφέων (σύμφωνα με το ΕΚΕΒΙ, κατά τη διάρκεια του 2011 μεταφράστηκαν 433 τίτλοι σε 26 γλώσσες) και μια έκθεση ελληνικών βιβλίων που βραβεύτηκαν πέρσι (από θεσμούς όπως τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία, τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω», τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ, τα βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ.α.).
Οι εκδότες που θα λάβουν μέρος στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι οι Άγρα, Εστία, Καστανιώτης, Λιβάνης, Πατάκης (με ειδικό χώρο), Ανάπλους, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), Ιανός, Ίων, Εκδόσεις Καζαντζάκη (Πάτροκλος Σταύρου), Καλέντης, Καρυδάκη, Κοντύλι, Κύβος, Μελάνι, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Παπαδόπουλος, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Το Θείον Φως και Φαραί. Θα συμμετάσχουν επίσης το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (παράρτημα Βερολίνου) και ο ΕΟΤ (γραφείο Φρανκφούρτης).
Στο εθνικό περίπτερο έχει ακόμα δημιουργηθεί ειδικός χώρος συναντήσεων για τους Έλληνες εκδότες που θα βρίσκονται στη Φρανκφούρτη χωρίς να συμμετέχουν ως εκθέτες. Ας σημειωθεί ότι οι εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία και Εν πλω θα συμμετέχουν στην έκθεση με δικά τους περίπτερα.
Πηγή: newsbomb