Οι βασικοί λόγοι της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οίκο, είναι οι σοβαρές δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, που είναι το αποτέλεσμα της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Η απόφαση της Moody’s αντανακλά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και την πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους για την πιστωτική δύναμη της Κύπρου ενώ ο οίκος σημειώνει ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη φθάσει σε συμφωνία με την τρόικα.
Ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου ο οίκος θέτει τη διαβάθμιση της Κύπρου σε αρνητικό ορίζοντα εκτιμώντας ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να φθάσουν μέχρι και €12 δισ. και το κυπριακό χρέος το 160% του ΑΕΠ.
Η στήριξη των τραπεζών, αναφέρει ο οίκος, θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους την ίδια στιγμή που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες θα περιορίσουν το δανεισμό, μεγεθύνοντας τα υφιστάμενα προβλήματα.
Οι Moody’s εκτιμούν ότι οι τρεις κυπριακές τράπεζες – που επίσης υποβαθμίστηκαν σήμερα – θα χρειαστούν στήριξη €8 δισ. ή 47% του ΑΕΠ από την κυβέρνηση για να φθάσουν σε επίπεδα core tier 1 10% που ζητά η τρόικα. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της κατάστασης των δανειακών χαρτοφυλακίων σε Κύπρο και Ελλάδα, μια τάση που οι Moody’s εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί. Το σύνολο των μη εξυπηρετουμένων δανείων έφθασε το 18% των δανείων των τριών τραπεζών έναντι 12% που ήταν το Δεκέμβριο του 2011 και 8% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010. Υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση των δανείων, αναδιάρθρωση που σηματοδοτεί νέες πιθανές πιέσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών στο εγγύς μέλλον.
Οι Moody’s εκτιμούν ότι αν επαληθευτούν τα σενάρια ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, το κυπριακό χρέος θα φθάσει το 140% του ΑΕΠ, σε επίπεδα που είναι από τα ψηλότερα στον κόσμο. Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αυτό
«Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ένα τέτοιο επίπεδο χρέους πιθανόν να μην είναι βιώσιμο για μια μικρή οικονομία με ισχνή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, όπως η Κύπρος», αναφέρει η έκθεση.
Ο οίκος εκτιμά ότι η κρίση στις τράπεζες θα κρατήσει την οικονομία σε ύφεση μέχρι το 2015 επιδεινώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Για να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση, λέει ο οίκος, η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει σημαντική αρνητική αναπροσαρμογή του κρατικού μισθολογίου, που είναι μη διατηρήσιμα μεγάλο.
Αν και αυτές οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, υποστηρίζει ο οίκος, υπονομεύουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης.
Σε βάθος χρόνου, οι περικοπές θα καταστίσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο.
Επιπλέον, οι Moody’s εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εφαρμόσει γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές τις αλλαγές, αφού το ιστορικό της σε ζητήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν ανάμεικτο και αφού έχουν προκύψει σημαντικές καθυστερήσεις στην υπογραφή μνημονίου με την τρόικα. Ο οίκος υποστηρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η τρόικα, λόγω ακριβώς του ιστορικού της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης.
Πηγή: cyprusnews