Η ορεινή Αρκαδία με τα όμορφα χωριά της, τα «στολίδια» του Μαινάλου, χτισμένα στις πλαγιές και τις χαράδρες του, σ’ ένα τοπίο γεμάτο παραλλαγές και αντιθέσεις, με φιλόξενους κατοίκους και ιστορικά μνημεία, είναι ένας προορισμός που μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, αλλά και ξεκούραση στους επισκέπτες της.
Βυτίνα: Η πανέμορφη αρχόντισσα της ορεινής Αρκαδίας.
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.033 μ. στο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή, με τα πετρόχτιστα σπίτια της, τους ατμοσφαιρικούς ξενώνες, το καταπράσινο περιβάλλον της και τα τρεχούμενα νερά, είναι ένα από τα αξιολογότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου. Πεύκα, καστανιές, πλατάνια και έλατα συνθέτουν το φυσικό της τοπίο.
Τη Βυτίνα επισκέπτονταν τα παλιότερα χρόνια άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και λόγω του εξαιρετικού της κλίματος, υπήρχαν σανατόρια που φιλοξενούσαν άτομα με φυματίωση. Δύο από αυτά βρίσκοναι ακόμη εκεί ερειπωμένα πια. Το ένα στην πλαγιά του Μαινάλου και το άλλο κοντά στα Μαγούλιανα.
Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η εκκλησιά του Αγίου Τρύφωνα, που είναι κατασκευασμένη από μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα με τοπικά προϊόντα, (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια), που αξίζει να δοκιμάσετε.
Δημητσάνα: Η πρωταγωνίστρια της επανάστασης
Η γραφική Δημητσάνα απλώνεται ανάμεσα σε δύο λόφους, σε υψόμετρο 950μ. Έχει θέα την πεδιάδα της Μεγαλούπολης, το φημισμένο φαράγγι του Λούσιου και τον Ταΰγετο.
Στο παραδοσιακό αυτό κεφαλοχώρι μπορεί κανείς να θαυμάσει τα λιθόκτιστα πολυόροφα πυργόσπιτα, περπατώντας στα πλακόστρωτα καλντερίμια.
Η Δημητσάνα έπαιξε σημαντικό ρόλο από τα χρόνια της τουρκοκρατίας μέχρι την επανάσταση του 1821. Γι αυτό έχει πολλά ιστορικά αξιοθέατα, όπως μπαρουτόμυλους, που διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δεί ο επισκέπτης είναι: Η μονή Φιλοσόφου, που ονομάζεται κι αρχόντισσα του φαραγγιού, ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας. Η μονή Τιμίου Προδρόμου σκαρφαλωμένη μέσα σε βράχο στην όχθη του Λούσιου. Το μουσείο Υδροκίνησης. Το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Και φυσικά το μοναδικού φυσικού κάλους φαράγγι του Λούσιου, όπου μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία στις κατάφυτες όχθες του ή να ασχοληθεί με δραστηριότητες όπως το rafting, kayak, trekking, canyoning, κλπ.
Στεμνίτσα: Δασώδης και σκιερή σημαίνει στα Σλάβικα
Είναι γνωστή από την αρχαιότητα με την ονομασία Υψούς. Ένα ακόμη όμορφο παραδοσιακό χωριό της Αρκαδίας. Χτισμένη στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του όρους Κλινίτσα, σε υψόμετρο 1.080μ.
Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο, όταν ήταν γνωστές οι στεμνιτσιώτικες καμπάνες και στη συνέχεια έγινε ένα φημισμένο κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας.
Στην Στεμνίτσα μπορεί να θαυμάσει κανείς τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, με τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και την επιβλητική αρχιτεκτονική.
Χαρακτηριστικό του οικισμού της είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά, καθώς και τα παραδοσιακά πέτρινα κεφαλόβρυσα, τα οποία σε συνδυασμό με τα γραφικά καλντερίμια, που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, δημιουργούν την ξεχωριστή εικόνα της περιοχής.
Στα χρόνια της επανάστασης του ’21, αποτέλεσε την έδρα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά.
Στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αρκαδίας υπάρχουν και πολλά άλλα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε.
Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.