Της Νατάσας Πολυγένη
Η ιστορία του Πόντου, η ιστορία της Μικράς Ασίας, τα θλιβερά γεγονότα της μαύρης εκείνης περιόδου αλλά και τα θλιβερά γεγονότα του σήμερα, «δέθηκαν» με έναν ιδιαίτερο τρόπο, χθες στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Καρακασίδου -Μπίσκα με τίτλο «Ανάμεσα σε δυο πατρίδες-Γρεβενά-Πόντος». Στην κατάμεστη αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου Λάρισας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος όντας ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης μίλησε τόσο για το πόνημα της συγγραφέως, όσο και για τα ιστορικά εκείνα γεγονότα που «μάτωσαν την καρδιά» της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε δε, να κάνει αναφορά και σε όλα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη χώρα.
Αναφορικά με το βιβλίο, σημείωσε ότι η κινητήριος δύναμη συγγραφής για την Άννα Καρακασίδου, υπήρξε το ανίκητο συναίσθημα της έλξης προς τη πατρίδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Μέσα από τις προσωπικές μικρές ιστορίες συμπληρώνονται οι ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας, μιας ολόκληρης εποχής. Της εποχής που προηγείται της γενοκτονίας του ελληνισμού στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, και ιδιαίτερα στις για χιλιάδες χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτου ακμάζοντος ελληνικού πολιτισμού περιοχές του Πόντου. Και της εποχής που έπεται του ξεριζωμού, των δύσκολων δεκαετιών της εγκατάστασης στην Ελλάδα. Μιας Ελλάδας τότε φτωχής και καταπονημένης από την τραγωδία του 1922. Για να καταλήξει αυτός ο κύκλος από εκεί που άνοιξε, από τη γη των προγόνων από τη γη του Πόντου με βαριά ανεκτίμητα ονόματα, Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σαμψούντα, Αργυρούπολη, Κοτύωρα, Ματσούκα, Παναγία Σουμελά, Αϊ-Γιώργης Περιστερεώτα, Αϊ Γιάννης Βαζελώνος.
Αυτό που αναμφίβολα αναζητά στις σελίδες του βιβλίου της η συγγραφέας είναι το χαμένο νήμα με την ιστορία, ζητά να βρει το πώς συνέβη ό,τι συνέβη και ταυτόχρονα να βρει απάντηση στο γιατί».
Στη συνέχεια, ο κ. Χαρακόπουλος μίλησε για τις προσπάθειες που έγιναν για την παραχάραξη της ιστορίας του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας μιλώντας για «συνωστισμούς» στην προκυμαία της Σμύρνης. «Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι το ελάχιστο μνημόσυνο για τους προγόνους μας που έγιναν ένα με τα ματωμένα χώματα της Μικρασίας. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Άννα Καρακασίδου «Είμαστε η πρώτη γενιά που έχει αλλάξει τόπο γέννησης, έχουμε γεννηθεί στην Ελλάδα, όχι στον Πόντο όπως οι γονείς μας, τα καυτά τους δάκρυα ήταν νωπά ακόμη από τον ξεριζωμό, κύλησαν επάνω μας και άφησαν τα αποτυπώματά τους σαν σφραγίδες διαχρονικές με ανεξίτηλα χρώματα που τίποτε δεν μπορεί να τις σβήσει αλλά και ο πόνος, τα βογκητά, οι καημοί τους ήρθαν να ριζώσουν βαθιά μέσα στη ψυχή μας και όλα αυτά ψάχνουν να βρουν διέξοδο στη δικαίωσή τους. Ήμασταν όμως και η νέα γενιά, το νέο θεμέλιο, το νέο όραμα που τους είχε δώσει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα να κάνουν βήματα μπροστά, να προκόψουν, να προοδεύσουν και να στηρίξουν πάνω μας το αύριο και τη συνέχεια της ζωής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολίασε ότι σήμερα, η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με νέους κινδύνους. Η οικονομική κρίση που απειλεί την ίδια την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί ένα ανησυχητικό περιβάλλον, όμως όπως τόνισε, καμία προσπάθεια υπερνίκησης των δυσκολιών δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει ομοψυχία και η ομοψυχία με τη σειρά της έχει ως προϋπόθεση τη γνώση και τον σεβασμό στην ιστορία μας και στην ταυτότητά μας.
O γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος σε σύντομη ομιλία του, υπογράμμισε ότι το βιβλίο της Άννας Καρακασίδου Μπίσκα φρεσκάρει μνήμες που είναι ακόμη νωπές και συγχρόνως ξεναγεί τον αναγνώστη κάνοντας αναδρομή από την ανταλλαγή των πληθυσμών έως σήμερα. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Καταστροφή, κάνοντας σύνδεση με το σήμερα, όπου όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι Μεγάλες Δυνάμεις στέκονται πάνω από την Ελλάδα έτοιμες να την κατασπαράξουν. «Εύχομαι να είναι για τη χώρα μας μια σύντομη περιπέτεια και να βγούμε από αυτό το τούνελ νικητές, να ανορθωθεί η οικονομία μας και η χώρα μας να βρει τον δρόμο που της αξίζει» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Σπύρος Μπαρμπούτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Λάρισας. Την εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος, παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.
Πηγη: eleftheria.gr