Περίοδο ευφορίας διάγει το ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς όμως τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, οι οποίοι περιμένουν τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα και την εκταμίευση της δόσης. Μόνο τότε, όπως σχολιάζουν Ελληνες διαχειριστές οι ξένοι θα πάρουν σήμα τοποθετήσεων στο Χρηματιστήριο, όταν το νερό για την ελληνική οικονομία θα έχει μπει στο αυλάκι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, τις χαμηλές αποτιμήσεις που υπάρχουν ακόμα σε πολλά χαρτιά ή τον ενθουσιασμό της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας.
ΤΑ DEALS
Προς το παρόν τα αποτελέσματα της κούρσας των αποτιμήσεων καρπώνονται τα εγχώρια θεσμικά χρτοφυλάκια σε μία αγορά που άναψε τα τεχνικά σημάδια εισόδου από την περασμένη Τετάρτη, όταν ο δείκτης έκλεισε πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών που δεν ήταν άλλος από τις 770 μονάδες.
Τα τραπεζικά deals και ειδικά το «σούπερ ντιλ» με αιχμή την Eurobank και την Εθνική, αλλάζει την ψυχολογία, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στην οικονομία, δεδομένου ότι οι ξένοι, δανειστές και θεσμικοί, παρακολουθούν στενά τη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Πέρα από αυτό, η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γερμανία και η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα την Τρίτη, δίνει την εντύπωση ότι διαφαίνεται μία, κάποια λύση, κυρίως πολιτική στο ελληνικό πρόβλημα. Αυτό, αν και η Ευρώπη με το ΔΝΤ, όπως σχολιάζει η αγορά, παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, κάτι που αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές.
ΑΛΜΑ
Κέρδη 5,05% κατέγραψε ο γενικός δείκτης του ΧΑ που έκλεισε στις 829,96 μονάδες και 12,29% ήταν η άνοδος που κατέγραψε μέσα στην εβδομάδα. Το κλείσιμο της αγοράς στα επίπεδα των 830 μονάδων είναι το υψηλότερο εδώ και επτά μήνες, ενώ στις δέκα εβδομάδες (συμπεριλαμβανομένης κι αυτής που ολοκληρώθηκε χθες) μόνο μία ήταν πτωτική, η προηγούμενη. Την παράσταση έκλεψαν οι τράπεζες, με κέρδη για τον κλάδο κοντά στο 10% και πάνω από 6% για τον ASE 20.
Η Πειραιώς βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 23/2, σημειώνοντας σούπερ άνοδο 20%, στα 0,50 ευρώ και με όγκο άνω των 24 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 20% για την Popular και 15,6% για την Κύπρου, 14,04% για την Alpha, με την ΕΤΕ και την Eurobank χωρίς διαπραγμάτευση μέχρι να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις τους για τη συμφωνία. H άρση της αναστολής, πάντως, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης. Μεγάλα κέρδη, άνω του 13,7% για την MIG και άνω του 10% για τον Μυτιληναίο, μετοχή που έχει συμμετοχή από ξένους επενδυτές. Ισχυρά κέρδη για τη ΔΕΗ (5,88%), Folli (6,35%), Jumbo (5,62%), OΠAΠ (5,48%), Ελλάκτωρ (4,16%). Ισχυρά κέρδη άνω του 15% για Ιντρακόμ και άνω του 14% για την Ιντραλότ, 10,5% η ΕΧΑΕ, 9,29% η Lamda, 9,24% η Σιδενόρ, 8,89% η ΕΥΔΑΠ, 8,86% η Χαλκόρ.
Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 89 εκατ. ευρώ και θα ήταν περισσότερες, όπως εκτιμούν χρηματιστές, αν διαπραγματεύονταν Eurobank και Εθνική.
Εμπορική: Επόμενη αντίσταση στις 847 μονάδες
Η επόμενη αξιόλογη αντίσταση για τον γενικό δείκτη είναι στις 847 μονάδες, εκτιμά η Εμπορκή Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση. Ο δείκτης ξεπέρασε την πρόσφατη κορυφή των 790 μ. (η οποία μετατράπηκε σε βραχυχρόνια στήριξη). Η προαναφερόμενη διάσπαση προξένησε αυτοτροφοδότηση της ανοδικής τάσης.
Αντιστάσεις στις 832 μ., 847 μ. (υψηλό έτους) και 890 μ. Την τρέχουσα εβδομάδα, ο ΓΔ αρχικά δοκίμασε – με επιτυχία – τη στήριξη «κλειδί» των 740 μ. και στη συνέχεια κινήθηκε ανοδικά, διασπώντας τις πλησιέστερες αντιστάσεις. Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη δυνατότητα προσέγγισης (ή ακόμη και υπέρβασης) του υψηλού έτους, στις 847 μ. Λίγο χαμηλότερα εντοπίζεται αντίσταση στις 832 μ., όπου προσδιορίζεται το άνω όριο του τετραμήνου ανοδικού καναλιού. Αν καταφέρει και ξεπεράσει τις προαναφερόμενες αντιστάσεις, η αμέσως επόμενη αναφέρεται σε τιμές του 2011 και προσδιορίζεται στις 890 μ. Να επισημάνουμε ότι αν πράγματι καταφέρει να διασπάσει ανοδικά τις 847 μ., θα είναι η πρώτη φορά από την περίοδο του Οκτωβρίου του 2009 που ο ΓΔ καταφέρνει να ξεπεράσει την αμέσως προηγούμενη σημαντική κορυφή τιμών και ανεξάρτητα βραχυχρόνιας διορθωτικής κίνησης, θα είναι ισχυρή ένδειξη μεταστροφής της μακροχρόνιας πτωτικής τάσης.
Σε ενδεχόμενη διορθωτική κίνηση προς τις 790 μ. ή και τις 774 μ. με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, το ανοδικό momentum μάλλον θα διατηρηθεί. Αντίθετα, ενδεχόμενη υποχώρηση προς τις επόμενες στηρίξεις των 755 μ. και ιδιαίτερα των 737 μ., θα αποδυναμώσει σημαντικά την ανοδική ισχύ και θα θέσει σε αμφισβήτηση τη διατήρηση της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης.
Πηγή: kerdos.gr