Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 2012 με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως και ακολούθησε το χώρο του μνημείου Ηρώων κατάθεση στεφάνων.
Στεφάνια κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων βουλευτής Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο διοικητής της 24ης ΤΘΤ Λιτοχώρου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Πιερίας, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Πολέμου Νομού Πιερίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νέων Εφέσου “Ηράκλειτος”, το Εργαστήρι Κρητικής και Πολιτιστικής Παράδοσης “Το Ξαθέρι”, εκπρόσωπος του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης “Παναγία Σουμελά, του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας και του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Sportland”.
Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην Αστική Σχολή Κατερίνης, όπου μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, έγινε ομιλία από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και ακούστηκαν παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέων Εφέσου “Ο Ηράκλειτος”. Στο χώρο λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Η Ιερά καθ’ ημάς Ανατολή”, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.
Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Αλεξιάδης, η μικρασιατική καταστροφή υπήρξε η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. “Το δράμα που βίωσε ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας βάφτηκε με τα μελανότερα χρώματα και σηματοδότησε πολυδιάστατες αλλαγές στην οικονομική και πολιτική ζωή τόσο των προσφύγων όσο και του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας”.
Στο μήνυμά της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου επισημαίνει ότι χρέος μας είναι η διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού και της παράδοσης που μας κληροδότησαν και που αποτέλεσαν τη δύναμή τους προκειμένου να ορθοποδήσουν, να επιβιώσουν και να “χτίσουν” από την αρχή τις ζωές τους στις νέες εστίες που εγκαταστάθηκαν.
“Με υπομονή, επιμονή, προκοπή, εργατικότητα, πόνο, θυσίες και κόπο κατάφεραν και δημιούργησαν νέα ζωή, σε νέες πατρίδες. Με αγάπη και πίστη στις ρίζες τους, στα ήθη, στα έθιμα, στις παραδόσεις που έμειναν ζωντανά μέσα στις καρδιές τους, προσέφεραν και συνέβαλαν στην ανάπτυξη των περιοχών που εγκαταστάθηκαν.
Περισσότερο από ποτέ η ημέρα αυτή πρέπει να διδάξει και να στείλει σε όλους ισχυρά μηνύματα. Για να επιβιώσει ένας λαός οφείλει να γνωρίζει την ιστορία του και να την προστατεύει.
Η ιστορική γνώση πρέπει να είναι φάρος καθοδήγησης για ένα καλύτερο μέλλον. Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, αποτελεί πληγή που δεν θα επουλωθεί ποτέ, πληγή που αξιώνει το σεβασμό της παγκόσμιας κοινότητας”.
Από την πλευρά του σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας Γιάννης Βασιλειάδης τονίζει ότι κάθε χρόνο τιμάται από τους Μικρασιάτες η μνήμη των προγόνων τους με εκδηλώσεις που θα αφορούν στο μεγαλείο της θυσίας των Ελλήνων της Ανατολής.
Πηγή: e-pieria.gr