Σε μια γειτονιά, με έντονη την παρουσία των Κωνσταντινουπολιτών, στην παραλία του Π. Φαλήρου, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τελευταίου Αυτοκράτορα των Βυζαντινών, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών τέλεσαν τον αγιασμό, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, της πνευματικής ζωής του τόπου, Φαληριωτών και συλλόγων από την Πόλη. Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, φιλοτεχνημένος από τον μεγάλο μας γλύπτη Γιάννη Παππά, χρειάστηκε αρκετά χρόνια προτού στηθεί στον Φλοίσβο, καθώς ανατέθηκε στο δημιουργό από την Ακαδημία Αθηνών, στις αρχές του ’80. Το 1996 έγινε η χύτευση του αγάλματος κι έκτοτε πολλά σημεία προτάθηκαν για τη θέση του έργου.
Για τον ανδριάντα μίλησε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιος Kοντόπουλος, μεταφέροντας την πρόθεση του γλύπτη: «το έργο, έλεγε ο Παππάς, πρέπει να είναι “ευανάγνωστο”, κάθε Έλληνας πρέπει να ξέρει τη μορφή του ήρωα», σημειώνοντας ακόμη πως η θέση του έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η θάλασσα είναι αυτή που μας συνδέει με τη Βασιλεύουσα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος του Π. Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης είπε με έμφαση πως επιχειρείται πλέον μιαν άλλη, ιδιότυπη γενοκτονία της ιστορικής μνήμης και πρέπει καθημερινά να δίνουμε τη μάχη, ώστε να δικαιώσουμε όσους θυσιάστηκαν για το Γένος.
Το «παρών» έδωσε η χήρα του γλύπτη, Ειρήνη Παπάγου, κόρη του μεγάλου στρατάρχη Παπάγου, που μαζί με την εγγονή της, πραγματοποίησαν σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα. Εκτός από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας, παρευρέθησαν κι άλλα μέλη – ανάμεσά τους οι Παναγιώτης Τέτσης και Θανάσης Βαλτινός -, πολιτικοί της παλιάς φρουράς – οι Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Ντόρα Μπακογιάννη – αλλά και νεότεροι, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης καθώς και η Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη κ. Αμαλία Γερουλάνου και ο Διευθυντής του κ. Άγγελος Δεληβοριάς.
Πηγή: ecclesia