Παράλληλα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει πανεργατικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών.
Χθες, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις των εμπόρων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των ελευθέρων επαγγελματιών, πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί νέα γενική απεργία στις 17 ή στις 18 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ κάλεσε τους εργοδοτικούς φορείς να συμφωνήσουν στην υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα αναιρεί τις μειώσεις του περασμένου Φεβρουαρίου και θα επαναφέρει τον βασικό μισθό στα 750 ευρώ.
Κοινό μέτωπο απέναντι στα μέτρα
Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται τα συνδικάτα, που συγκροτούν κοινό μέτωπο με επαγγελματικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς και ετοιμάζονται για απεργία πιθανότατα στις 17 ή 18 του μήνα. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι πιο ακραίες φωνές με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλο να προτείνει καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, καθημερινά συλλαλητήρια μέχρι και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν τη Δευτέρα συλλαλητήριο, ενώ αποφασισμένοι να ξεκινήσουν νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων, κρατώντας δεμένα τα πλοία στα λιμάνια εμφανίζονται οι ναυτεργάτες.
Χθες ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ (έμποροι), της ΑΔΕΔΥ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Ιατρικού Συλλόγου και των Αγροτικών Συλλόγων (ΓΕΣΑΣΕ). Στη σύσκεψη τονίστηκε πως «τα μέτρα εκτός από άδικα και υφεσιακά είναι αναποτελεσματικά για την έξοδο από την κρίση και καταστροφικά για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».
Την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών με τον Ν. Φωτόπουλο να εμμένει στη σκληρή γραμμή. Πρότεινε καταλήψεις σε δημόσιους φορείς, οργανισμούς, τράπεζες και λιμάνια με παράλληλα καθημερινά συλλαλητήρια. Ζήτησε ακόμα επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η ΓΣΕΕ έστειλε χθες επιστολή στις εργοδοτικές οργανώσεις με τις οποίες τις καλεί να υπογράψουν εθνική συλλογική σύμβαση για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα πριν από την κυβερνητική παρέμβαση (μειώθηκε κατά 22% τον Φεβρουάριο).
Αντεργατικά μέτρα
Για κλιμάκωση του αγώνα κάνει λόγο και η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως θα υπάρξουν και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις με στόχο να μην ψηφιστούν τα αντεργατικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία των ναυτεργατών προσανατολίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες αναμένεται να συσχετιστούν με την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή. Αυτή ήταν η πρόταση που έπεσε, κατ’ αρχάς, στο τραπέζι, αν και η Διοίκηση αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για να συγκεκριμενοποιήσει τη μορφή και τον χρόνο των κινητοποιήσεων.
Χθες η ΠΝΟ προχώρησε στην αποστολή του σχετικού εξωδίκου. «Μπροστά στη νέα λαίλαπα μέτρων, η διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε να αναλάβει δυναμικές κινητοποιήσεις, σε μια προσπάθεια ανατροπής των όσων απεργάζεται η κυβέρνηση και σαν πρώτο βήμα προχωρεί στην αποστολή εξωδίκου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Οι ναυτεργάτες αντιδρούν στην πίεση για ατομικές συμβάσεις αλλά και στη διαφαινόμενη -από διαρροές στον Τύπο- δυσμενή αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους, με αύξηση της φορολογίας. «Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν τον ξεσηκωμό των εργαζομένων», τονίζει η ΠΕΝΕΝ
Πηγή: ethnos.gr