Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Φρυγία, Λυκία, Βιθυνία και άλλων τόπων), της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, ο οποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού λαού. Μίλητος, Φώκαια, Έφεσος, Σμύρνη, Μαγνησία, Αλικαρνασσός, Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Προύσα, Αδριανούπολη. Ναοί, χριστιανικές εκκλησίες, άγιοι, μάρτυρες και νεομάρτυρες, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, αστρονομία, μαθηματικά, αθλητισμός, και χιλιάδες άλλες ψηφίδες του ελληνικού πολιτισμού.
Επίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτό το ιδιαίτερης αξίας κομμάτι του Ελληνισμού, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία και την έλευσή του ως ακρωτηριασμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο.
Η Μικρασιατική καταστροφή, ο διωγμός από την ανατολική Θράκη και η έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, αποτελεί μία μεγάλη τομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Τόσο, για το μεγάλο τραύμα που επέφερε με τη βίαιη αποκοπή των προσφύγων από τις εστίες τους, όσο και για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα που μπόλιασε με νέο δυναμικό τη χώρα. Όμως, για πολλές δεκαετίες, αυτό που κυριάρχησε ήταν η λήθη, η οποία εμφανίστηκε με πολλές εκφάνσεις, από την πολιτική μέχρι την εκπαίδευση και τη συλλογική μνήμη. Και είναι βέβαιο πως εάν δεν υπήρχαν οι κιβωτοί διάσωσης του πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής, οι προσφυγικοί σύλλογοι και σωματεία, τότε η προσφυγική ιστορική ταυτότητα θα είχε εξαφανιστεί.
Η ημερίδα αποτελεί μία συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης και συνιστά ένα αντίδωρο των προσφύγων της δεύτερης και τρίτης γενιάς στη διατήρηση της μνήμης, της πολιτισμικής παράδοσης των πατρίδων της Ανατολής και στους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, που μας έδωσαν το ζην και το ευ ζην.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012
(Βιβλιοθήκη Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως – Ευριπίδου 65)
Έκθεση χαρτών και φωτογραφιών :
«Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ»
9:00 μ.μ: Παρουσίαση της έκθεσης με προβολές από τον Αντιπρόεδρο του ΚΕ.Μ.Ι.Π.Ο (Κέντρου Ανάδειξης και Σπουδής του Μικρασιατικού Πολιτισμού) Ν.Ιωνίας και Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Λουκά Χριστοδούλου.
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012
(Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Θεοδώρων)
10:00 π.μ. : Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μι-κρασιατικής Καταστροφής και του Διωγμού της α-νατολικής Θράκης.
11:00 π.μ. : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
(Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας)
Θέμα: « 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και από το Διωγμό της ανατολικής Θράκης »
Πρόγραμμα Ημερίδας
11:00 π.μ.: Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΟ κ. Ροροπούλου Αριάδνη.
11:10 : Σύντομος χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ν.Ορεστιάδας κ. Μουζά Δημήτριο.
11:15 : Έναρξη της Ημερίδας από το Σεβ. Μητροπολίτη Διδ/χου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό.
11:25 : Η Γενοκτονία των Ελλήνων – Θεοφάνης Μαλκίδης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
11:50 : Από το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας στον εφιάλτη της κατα-στροφής της Μικράς Ασίας και της ανατ. Θράκης – Κιηγμάς Δημήτριος (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδρια-νούπολις’ )
12:15 : Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος – Γεώργιος Ρυζιώτης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
12:40 : Ελευθέριος Βενιζέλος: Πριν και μετά και την καταστροφή – Βασίλειος Παραπαγκίδης (μέλος του Ερευνητικού Κέ-ντρου ‘Αδριανούπολις’ )
13:05 : Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική – Χά-ρης Σαπουτζάκης (Πρόεδρος Ένωσης Σπάρτης Μ. Α-σίας).
13:30 : Τραγούδια για τη Σμύρνη από τη Χορωδία του λαογραφι-κού και ιστορικού Μουσείου Ν.Ορεστιάδας και περιφέ-ρειας.
14:00 : Λήξη ημερίδας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Ο-ρεστιάδα» κ. Κούκλατζη Χρήστο.