Τον λένε Μιχάλη Παζαράκη, είναι 92 ετών, χαίρει άκρας υγείας έχει σώας τα φρένας, και είναι διάσημος και περιζήτητος στην ιατρική κοινότητα και στη δημοσιογραφική πιάτσα. Δύο εβδομάδες πριν από εμάς, το σπίτι του είχε επισκεφθεί και μια Αμερικανίδα γιατρός, η οποία ασχολήθηκε κυρίως με … το πιάτο του! Και εμείς αυτό ψάχναμε δηλαδή, να δούμε τι τρώει, τι πίνει και διατηρείται έτσι.Ο τρόπος ζωής και το «φαγητό της ημέρας» του κ. Μιχάλη Παζαράκη από τότε έχει μελετηθεί πολλές φορές. Την ώρα που τον συναντήσαμε γύρω στις 17.30 το απόγευμα πότιζε τα λουλούδια του, η κυρά του 90 ετών ξεκουραζόταν, αφού όλη την ημέρα πάλευε με το βελονάκι. Ήταν μια ημέρα με αφόρητη ζέστη, η οποία από ότι φάνηκε δεν τον ενοχλούσε ιδιαίτερα.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τι άλλο; Στις συνήθειές του. Είναι σαφές ότι οι διατροφικές συνήθειες του κ. Μιχάλη που γεννήθηκε το 1920, καθορίστηκαν από τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το περιβάλλον που μεγάλωσε και γεννήθηκε καθόρισε και τις επιλογές του και όχι η όρεξή του, σε αντίθεση με αυτό που γίνεται σήμερα.
Ασχέτως ότι μεταγενέστερα το μοντέλο της «κρητικής διατροφής» επιστημονικά αποδείχθηκε ότι είναι το σωστό.
Η φυσική του κατάσταση σήμερα βάζει κάτω και 60αρηδες . Οι εξετάσεις του είναι άριστες ενώ μέχρι τα 80 του χρόνια, είχε πιει μόνο ελάχιστες ασπιρίνες. Εκτός από το κρέας σε όλη του τη ζωή απέφυγε και άλλες «κακές συνήθειες», το ποτό και το τσιγάρο, ενώ είχε βάλει στη ζωή του και τη φυσική άσκηση…. τα αμπέλια και τις ελιές.
Ο λιτός και απέριττος τρόπος ζωής των «φτωχών κρητικών» του ’60 αποδείχθηκε επιστημονικά ότι είναι ο σωτήριος τρόπος ζωής και ίσως το μυστικό της μακροζωίας. Καλή διατροφή και άσκηση.To 1949 το ίδρυμα Rockefellerαποφασίζει να μελετήσει τον τρόπο ζωής των Κρητικών
Σε μια αναλυτική παρουσίαση από έγινε για το θέμα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου – καθώς εκεί εντοπίζονται οι τελευταίοι επιζώντες της μελέτης των «7 χωρών» – από την διατροφολόγο -διαιτολόγο Π.Ε κ. Ιωάννα Αποστολάκη η οποία είναι και μέλος του ειδικού διδακτικού, εργαστηριακού προσωπικού του ιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης καταγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο, σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν
Ύστερα από 20 έτη παρακολούθησης οι Κρητικοί παρουσίαζαν τα μικρότερα ποσοστά θανάτων από όλες τις αιτίες
Όσον αφορά στους παράγοντες της καλής υγείας των κρητικών θεωρούνται οι:
– Χαμηλή χοληστερίνη ορού
– Υψηλή σωματική άσκηση 13-14 χιλιόμετρα περπάτημα την ημέρα (έναντι
– Πρόσληψη μέσω της δίαιτας χαμηλής ποσότητας κορεσμένων λιπαρών και υψηλής ποσότητας μονοακορέστων λιπαρών (ελαιόλαδο) και μεγάλης πρόσληψης αντιοξειδωτικών.
Η διατροφή στηρίζεται στα όσπρια τα πολλά άγρια χόρτα και άλλα λαχανικά, γλυστρίδα, χοχλιούς , καρύδια.
Πηγή: madeincreta.gr